Republikánus és demokrata párti politikusok egyaránt bírálták Donald Trump amerikai elnök Helsinkiben, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen tartott sajtókonferenciáján elhangzott, az amerikai választási folyamatba történt orosz beavatkozásra vonatkozó kijelentéseit.
Lindsey Graham dél-karolinai szenátor Twitter-bejegyzésében azt hangoztatta: mindaz, amit Donald Trump a sajtókonferencián mondott, azt az üzenetet küldi Moszkvába, hogy az Egyesült Államok „gyenge”.
A dél-karolinai politikus – aki a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának elnöke is – azt írta mikroblog-bejegyzésében: „Trump elnök elszalasztotta a lehetőséget, hogy felelőssé tegye Oroszországot a 2016-os beavatkozásért, s ezzel erőteljes figyelmeztetést intézzen Moszkvához az eljövendő választásokra nézve”. Graham hozzátette: „ez még több gondot fog okozni, mint ahányat megold”.
Az aktív politizálástól az őszi választások után már visszavonuló Jeff Flake arizonai republikánus szenátor szerint „szégyenletes” volt, hogy Donald Trump az amerikai-orosz viszony orosz beavatkozás miatti megromlásáért az Egyesült Államokat is hibáztatta. Flake az orosz beavatkozást „agressziónak” minősítette.
Szintén az orosz beavatkozásról mondottak miatt bírálta Trumpot Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok frakciójának vezetője. Schumer egy sor Twitter-bejegyzést tett közzé.
Ezekben azt állította: az elnök azon megjegyzései, amelyekkel Putyin mellé állt az amerikai rendfenntartó erőkkel, nemzetvédelmi tisztségviselőkkel, hírszerző ügynökségekkel szemben, „meggondolatlanok, veszélyesek és gyöngeségről tanúskodtak”.
A New York-i szenátor szerint Trump „megerősítette ellenfeleinket és meggyöngítette a saját és szövetségeseink védelmét” és Trump „önmagát az ország elébe helyezte”.
Adam Schiff kaliforniai demokrata párti képviselő szintén Twitteren fejtette ki véleményét. Úgy vélte: az oroszok most felbátorítva érezhetik magukat a 2018-as félidős választásokba történő beavatkozásra is.
(MTI)