A párizsi fellebbviteli bíróság felszabadított 1,04 millió eurót (mintegy 336 millió forintot) a Marine Le Pen vezette Nemzeti Összefogás (korábbi Nemzeti Front) párttól zárolt állami támogatásokból szerdán.
Rodolphe Bosselut ügyvéd üdvözölte a döntést, és jelezte: újabb fellebbezést fontolgat, hogy a teljes lefoglalt összeget visszaszerezze.
A pártnak járó kétmillió eurós (körülbelül 646 millió forintos) támogatást azért zárolta egy francia bíróság júliusban, hogy visszafizessék belőle a jogtalanul felvett uniós pénzeket. Francia vizsgálóbírók azzal gyanúsítják a pártot, hogy rendszerszerűen uniós pénzekből fizette ki franciaországi alkalmazottait, ami gyakorlatilag csalás.
Le Pen a nyáron azt mondta: „politikai gyilkosság” történt, és fizetésképtelenné válhat a párt. A pártelnök adakozásra szólította fel híveit. A pártnak járó teljes szubvenció évente csaknem 4,5 millió euró (több mint 1,45 milliárd forint), amely a tömörülés legfőbb bevételi forrása.
Korábban kiderült, az Európai Parlament csaknem 7 millió euróra (több mint 2,26 milliárd forintra) becsüli azt a kárt, amelyet a Nemzeti Összefogás okozott azzal, hogy uniós forrásokból, asszisztensi szerződésekkel álcázva fizette ki 2009 és 2017 között franciaországi alkalmazottait, akik nem végeztek munkát az EP-ben.
(MTI nyomán)