Az iráni Forradalmi Gárda bejelentette kedden, hogy megölték az ahvazi katonai parádé ellen szeptemberben elkövetett merénylet fő szervezőjét, az Iszlám Állam terrorszervezet tagját.
Az iráni állami médiában kiadott közleményük szerint a gárdisták az iraki Dijála tartományban végeztek Abu Zahával és négy társával. Azt a televízió közölte, hogy az Iszlám Állam harcosai voltak.
A szeptember 22-én végrehajtott merényletben a díszszemle résztvevői és nézői közül 25-en meghaltak, ötvenen megsebesültek. A támadásért az Iszlám Állam és egy másik, magát Ahvazi Nemzeti Ellenállásnak nevező szervezet is magára vállalta a felelősséget, de bizonyítékokkal nem szolgált.
Az „ahváziak” arabok, és önálló államot szeretnének maguknak Irán olajban gazdag Huzisztán tartományában. A merényletet az 1980-88-as iraki-iráni háború kitörésének évfordulójához időzítették.
Előzőleg a muzulmán vallás síita ágához tartozó Irán vezetői a szunnita Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket nevezték meg a merénylet végső felelőseként. Mindkét ország tagadta, hogy érintett lenne.
(MTI)