2018. december 18., kedd, Auguszta, Töhötöm napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:05 Putyin: Amerikának is érdeke egy újabb fegyverkezési verseny megelőzése15:52 Romlott a levegő minősége az országban15:18 Airbus-üzem létesül valahol Kelet-Magyarországon14:25 Úgy tűnik, a görög rendőrök is kezdik megelégelni a migránsözönt: szépen visszafordítják az úszó sáskákat14:12 Megvan Szávay és Staudt utódja - új arcok ölelgethetik az MSZP-s színésznőket13:57 Staudt Gábor visszaadja a mandátumát - a Jobbik pedig "újra erős"13:22 Titkos szalafista iskolát zártak be Franciaországban13:01 Nem ment el a Fidesz a nemzetbiztonsági bizottság ülésére12:56 "Kurva erős kép lenne" - így készítették elő a tegnapi szocionista színházat12:34 KÖVETKEZETESSÉG12:05 Aki cigányokkal italozik egy társaságban, ne csodálkozzon, ha hazafelé elő kell majd vennie a telefonját11:35 Máglyatűz és Új föld, új szerencse: karácsonyi ajándékötletek (x)10:36 Megúszhatják gyermekeink Saul fiai legújabb filmjének kötelező megtekintését10:10 Puzsér a társadalmi indulatot lenyúló politikusokról: a NER gátlástalanságával a kormányzóképtelenség és a hitelesség teljes hiánya áll szemben09:50 Volner: árulás a Jobbik részéről azokkal tüntetni együtt a hatalomért, akik ellen létrejött
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Százszázalékos vámmal provokálja Szerbiát a koszovói műállam

Reklám

Feszültebbé vált Szerbia és Koszovó viszonya, miután a koszovói kormány 100 százalékra emelte a Szerbiából és Boszniából érkező termékek vámját.
Az új szabályozás szerint az áruszállító járművek fuvarlevelén úti célként a Koszovói Köztársaság nevet kell feltüntetni. Bevezetése óta a szerb szállítmányok egy része nem jut be Koszovóba. Az intézkedés hatalmas felháborodást váltott ki Szerbiában és a koszovói szerbek körében.
Az új szabályozás előtt egy nappal volt az Interpol-választás, és Koszovót nem vették fel a bűnügyi szervezet tagjai közé. Ez egyfajta dühöt indított el a koszovói kormányzatban, és megpróbáltak bosszút állni – mutatott rá Tütünkov Jordán, a Metropolitan Egyetem adjunktusa az M1 Világ című műsorában.
Az Interpol közgyűlése kétszer is szavazott a nyugat-balkáni ország tagságáról, de egyik alkalommal sem sikerült elérni a felvételhez szükséges kétharmados többséget.
A pristinai vezetés úgy véli, az elutasítás Belgrád műve, ám a politikai elemzők szerint nem valószínű, hogy Szerbia ilyen jelentős befolyással bírna.
Alexandar Vucic szerb államfő szerint a pristinai intézkedés oka nem a meghiúsult Interpol-tagság – a vámemelés célja, hogy elüldözzék a Koszovóban élő szerb kisebbséget, nyomást gyakoroljanak Belgrádra, hogy elismerje Koszovó függetlenségét, illetve az Európai Unióra, hogy eltörölje a koszovói állampolgárokkal szembeni uniós vízumkényszert.
A koszovói albánok 2008-ban kiáltották ki függetlenségüket, de Belgrád mind a mai napig nem ismeri el Koszovót önálló államként. Koszovó kormányfője nem tagadta, a vámemelés célja, hogy a kérdésben nyomást gyakoroljanak Szerbiára.
Belgrád azzal vádolja Pristinát, hogy az intézkedéssel megszegték a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás, a CEFTA rendelkezéseit. Az Európai Unió e kérdésben igazat adott Szerbiának.
Érdekes módon a koszovói vezetés sem tagadja, hogy megszegték az egyezményt, csak Belgrád szándékait kérdőjelezik meg: Pristina szerint a szerbek csak Koszovónak akarnak visszavágni, nem az egyezmény betartatását tartják szem előtt.
EU-érett államok
A szerb árukra kivetett koszovói vám kapcsán kialakult vita a két ország uniós csatlakozási esélyeire is hatással van.
Mindkét állam csatlakozási esélyét rontja, hiszen az unió feltételül szabta, hogy egymás között rendezzék a politikai vitákat. Ez nemcsak az uniós tagfelvétel esélyeit csökkenti, hanem az egész Balkán békéjét veszélyezteti – állapította meg Tütünkov Jordán.
Korábban úgy tűnt, hogy Szerbia és Koszovó az uniós tagság érdekében hajlandó rendezni vitáit, az utóbbi hetekben azonban erősen csökkent az esélye a két balkáni állam megbékélésének.
(Híradó nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready