2019. április 19., péntek, Emma, Kocsárd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:10 Oszlopnak ütközött egy szlovák rendszámú turistabusz Budapesten15:31 Csoda, ha nem fordultak sarkon a látványtól a Ferihegyre érkező magyarok15:12 Régi lőporoshordó, új IRA: északír ellenállók csaptak össze a rendőrökkel Londonderryben14:13 A korabeli Hitler egyik pénzérméjét találták meg Izraelben13:27 Ha nem is az ég, de a mennyezet rászakadt a "dél-afrikai Németh Sándor" gyülekezetére12:58 Lendületben az abolicionizmus: az államok fele már lemondott egyik önvédelmi eszközéről, a halálbüntetésről12:25 Csuklósbusz-elkötéssel koronázták meg a bulit a sándorfalvi lányok - Szegedre is benéztek a járművel12:05 Mórickának a Notre-Dame tragédiájáról is a keresztény felsőbbrendűség, illetve a zsidók elnyomása és üldöztetése jut eszébe11:29 Jelentős torlódás a gúnyhatár-átkelőhelyeknél10:42 Használt injekciós tűket szórnak szét egy galántai játszótéren10:23 Két hónap különbséggel adott életet ikreinek egy olasz nő10:03 A legtöbb hitelt használt lakásokra vették fel09:44 Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség - a legjobb húsvéti pálinka sem ér ötmillió forintot09:31 Trump lesz a Reiva-korszak első vendége08:56 Izraelihez hasonló rakétát tesztelhetett a sztálinista diktatúra
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Könnygázzal oszlattak fel egy nőtüntetést Szudánban

Reklám

A szudáni biztonsági erők könnygázzal oszlattak fel vasárnap egy több száz fős tüntetést, amelyen többségében fiatal nők vettek részt, hogy tiltakozzanak a korábbi megmozdulásokon előállított nők őrizetben tartása ellen.
A demonstrálók egyebek mellett Omar el-Besír elnök távozását sürgették, ami az egyik legfőbb követelésévé vált az észak-afrikai államban tavaly december 19-e óta tartó tiltakozási hullámnak.
Az ország második legnagyobb városában, a Nílus partján a főváros Kartúmmal szemben fekvő Omdurmánban lezajlott tüntetésről a biztonsági erők ismét elhurcoltak fiatal nőket, szemtanúk szerint legalább négy platós kisteherautóval szállítva el őket.
A megmozdulás résztvevői a város egyik női börtönéhez próbáltak vonulni, de a biztonsági erők közbeléptek – számoltak be róla szemtanúk.
A súlyosbodó gazdasági válság, a növekvő infláció és az üzemanyaghiány miatt Szudán-szerte fellángolt tüntetések a legkitartóbb tiltakozási hullámnak bizonyulnak Besír 1989-es hatalomra kerülése óta.
Az elnök és kormányának vezető tisztségviselői békülékeny hangon nyilatkoznak a megmozdulásokról, és ígéretet tettek a börtönbe vetett demonstrálók szabadon engedésére is, a biztonsági erők azonban továbbra is szétvernek minden tüntetést és folytatják a letartóztatásokat.
Demonstráció volt vasárnap Omdurmán Vad Nubávi negyedében is, ahol a résztvevők eltorlaszoltak egy utat, faágakat gyújtottak fel és kövekkel dobálták meg a biztonsági erők tagjait, akik könnygáz bevetésével válaszoltak.
Emellett orvosok tucatjai tiltakoztak az el-obeidi kórházban, Kartúmtól mintegy 360 kilométerre délnyugatra, szemtanúk szerint ugyancsak a szudáni elnök lemondását követelve.
Omar el-Besír ezzel szemben azt hangoztatja, hogy változásokat csak békés úton, a szavazófülkékben lehet kezdeményezni. Januárban azzal vádolta a tüntetőket, hogy az arab tavasz felkeléseit próbálják utánozni, és figyelmeztette őket, ne próbálják káoszba sodorni az országot. A feszültséget csak tovább élezte, hogy a parlamentben Besír pártja, a Nemzeti Kongresszus Párt decemberben beterjesztett egy törvényjavaslatot, amely szerint a korábban már 2010-ben és 2015-ben is megválasztott elnök korlátlan ideig újraválasztható lenne.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready