2019. július 16., kedd, Valter napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:55 Ilyen, amikor a világ egyik legnagyobb billencsén nem fog a fék22:33 Aggódnak Szijjártó új reménységei, hogy magyar hivatalos személyek látogatnak el Kárpátaljára22:11 Macron szerint sikerült elkerülni az Iránnal kialakult helyzet legrosszabb forgatókönyvét21:46 Walzman hívei betörtek az ukrán Állami Nyomozó Irodába21:19 Indul a cigány televízió, de ki állhat mögötte?21:02 A benzin 7, a gázolaj 5 forinttal drágul szerdától20:44 Tanoncokat toboroz a brit kormány a Brexit utáni külkereskedelmi tárgyalások lebonyolításához20:27 Szíjjártó új reménységnek tartja Zelenszkijt20:07 Egy néger nő lesz őfelsége 007-es ügynöke19:56 Az Európai Unió szankciókat vezet be Törökország ellen19:35 Címkét kaphat a görögdinnye: akár az is kideríthető lesz, melyik gazda termelte19:23 Csak a szokásos román kormányátalakítósdi - no meg a helyezkedés az elnökválasztás előtt18:52 "Akkor ment neki a lezárt sorompónak, amikor a vonat éppen arra haladt" - egy nő és három gyerek vesztette életét Franciaországban18:38 Hiába engedi az EU-s jog, a bébiételek nagy részét nem szabadna a babáknak adni, annyi cukrot tartalmaznak18:04 Bedrogozva rongyolt bele a magyarok autójába a BMW sofőrje - gyógyszerrel is rásegített
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Könnygázzal oszlattak fel egy nőtüntetést Szudánban

A szudáni biztonsági erők könnygázzal oszlattak fel vasárnap egy több száz fős tüntetést, amelyen többségében fiatal nők vettek részt, hogy tiltakozzanak a korábbi megmozdulásokon előállított nők őrizetben tartása ellen.
A demonstrálók egyebek mellett Omar el-Besír elnök távozását sürgették, ami az egyik legfőbb követelésévé vált az észak-afrikai államban tavaly december 19-e óta tartó tiltakozási hullámnak.
Az ország második legnagyobb városában, a Nílus partján a főváros Kartúmmal szemben fekvő Omdurmánban lezajlott tüntetésről a biztonsági erők ismét elhurcoltak fiatal nőket, szemtanúk szerint legalább négy platós kisteherautóval szállítva el őket.
A megmozdulás résztvevői a város egyik női börtönéhez próbáltak vonulni, de a biztonsági erők közbeléptek – számoltak be róla szemtanúk.
A súlyosbodó gazdasági válság, a növekvő infláció és az üzemanyaghiány miatt Szudán-szerte fellángolt tüntetések a legkitartóbb tiltakozási hullámnak bizonyulnak Besír 1989-es hatalomra kerülése óta.
Az elnök és kormányának vezető tisztségviselői békülékeny hangon nyilatkoznak a megmozdulásokról, és ígéretet tettek a börtönbe vetett demonstrálók szabadon engedésére is, a biztonsági erők azonban továbbra is szétvernek minden tüntetést és folytatják a letartóztatásokat.
Demonstráció volt vasárnap Omdurmán Vad Nubávi negyedében is, ahol a résztvevők eltorlaszoltak egy utat, faágakat gyújtottak fel és kövekkel dobálták meg a biztonsági erők tagjait, akik könnygáz bevetésével válaszoltak.
Emellett orvosok tucatjai tiltakoztak az el-obeidi kórházban, Kartúmtól mintegy 360 kilométerre délnyugatra, szemtanúk szerint ugyancsak a szudáni elnök lemondását követelve.
Omar el-Besír ezzel szemben azt hangoztatja, hogy változásokat csak békés úton, a szavazófülkékben lehet kezdeményezni. Januárban azzal vádolta a tüntetőket, hogy az arab tavasz felkeléseit próbálják utánozni, és figyelmeztette őket, ne próbálják káoszba sodorni az országot. A feszültséget csak tovább élezte, hogy a parlamentben Besír pártja, a Nemzeti Kongresszus Párt decemberben beterjesztett egy törvényjavaslatot, amely szerint a korábban már 2010-ben és 2015-ben is megválasztott elnök korlátlan ideig újraválasztható lenne.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready