A Washington kezdeményezte, ám elsősorban a megszállt területeket zsidótelepítéssel etnikailag, vallásilag és nyelvileg átrajzoló Izrael érdekét szolgáló Irán-ellenes varsói találkozó idején Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök több provokatív cselekedettel is fölhívta magára a világ figyelmét. A lengyeleket ismét azzal vádolta, hogy együttműködtek a németekkel a zsidók holokausztja terén, majd twitteres csiripelésében bevallotta, hogy a varsói találkozó résztvevői  valójában az Irán elleni háborút kívánják előkészíteni. Az arab országok közti feszültséget pedig Netanjáhu miniszterelnöki hivatala azzal kívánta tovább szítani, hogy kitett a You Tube-ra egy videót, amelyen a palesztinokat eláruló Báhrájn és Szaúd-Arábia külügyminisztere nyíltan kimondja, hogy őket nem a palesztinok ügye, hanem az Irán elleni küzdelem foglalkoztatja – írja az izraeli kan.org.il, a Háárec és a Jediot Áháronot.
Zoom
Júszuf Bin Álávi Bin Ádalláh ománi külügyminiszter és Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök Varsóban (fotó: Ámosz Ben Gérsom)
Az izraeli hírközlő eszközök – még a Likud-közelinek mondottak is – már napok óta hangoztatják, hogy a varsói Irán-ellenes nagy összeboruláson, háborúra uszító hangadó résztvevőként jelen volt Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök egyik politikai baklövést a másik után követte el az esemény idején. Időbeni sorrendben az első baklövést Bibi azzal követte el (persze, lehet, hogy csak szondázta a lengyelek türelmének a határát – H. J.), hogy újfent rázendített a lengyeleket zsidóirtásban a németekkel együttműködő vádaskodásra. Az elsősorban a zsidók érdekeit szolgáló perzsaellenes szeánszot vendégül látó házigazda lengyelek idegeit Bibi kijelentése a korábbi diplomáciai csetepaté után újfent fölborzolta, s a lengyel külügyminiszter, úgynevezett „tisztázó megbeszélés” céljából a hivatalába kérette a Varsóban akkreditált izraeli nagykövet asszonyt.
Pénteken délután Netanjáhu miniszterelnöki hivatala szükségesnek tartotta, hogy magyarázkodó közleményt adjon ki a lengyeleket vádoló szavainak megmagyarázása céljából. Az angol nyelven kiadott közlemény szerint „Binjámin Netanjáhu miniszterelnök ’lengyelekről’ beszélt, s nem pedig a lengyel népről vagy Lengyelországról, mint államról. (A védekezés utóbbi állítása azért is nonszensz, mert a német megszállás idején lengyel államiságról beszélni egyszerűen badarság – H. J.) Amint azt korábban már mi is megírtuk: Bibi hivatala azt állította, hogy a lengyelek kollaborálására vonatkozó, s botrányt kiváltó állítását rosszul idézték, elferdítették a sajtóban. (Mi mindenesetre szeretnénk meghallgatni az ominózus mondás eredeti angol vagy héber nyelvű változatát is, de erre valószínűleg nem sok esélyünk van – H. J.)
Zoom
Binjámin Netanjáhu, Ábdul Malik el-Mehláfi jemeni külügyminiszter és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (fotó: Ámosz Ben Gérsom)
Mindenesetre, amint az várható volt, a lengyelek ezt a békát is hajlandók lesznek lenyelni, s Mateusz Morawiecki miniszterelnök végül is az előzetes tervnek megfelelően elutazik Izraelbe a Visegrádi Négyek kétnapos csúcstalálkozójára. A legújabb hír szerint a Bibjámin Netanjáhu részvételével lezajló csúcstalálkozó első napjára Jeruzsálemben. (Izraeli hírmagyarázók szerint azon sor kerülhet a megszállt Kelet-Jeruzsálemet is magába foglaló Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerésekre is – H. J.) A nagy találkozó második napjára (kedden) pedig a Negev-sivatag fővárosaként is emlegetett Beér-Sevá’ városában kerül sor. A V4-országok miniszterelnökei a tanácskozás szüneteiben esetleg a helyszínen érdeklődhetnek a még ott élő araboktól, hogy 1948-1949-ben miként űzték el a honfoglaló zsidók Beér-Sevá’ (arabul: Bir esz-Szábá’) város és a környékbeli falvak, beduintelepülések lakosságát a Gázai övezet menekülttáborainak irányába…
Bibi a nemzetközi találkozó után Varsóban egy kellemetlen közjáték elszenvedője is volt. Már február 14-én, csütörtökön este szeretett volna hazarepülni, ám a szuperbiztos kormánygépet vontató lengyel jármű nekiütközött, s jócskán belefúródott a repülőgép testébe. Az EL AL izraeli légitársaság által Varsóba küldött alternatív repülő azonban csak pénteken reggelre érkezett meg a lengyel fővárosba, így Bibi egy éjszakát még kénytelen volt ott tölteni. (Csak nehogy ezért is a „nácikkal kollaboráló” lengyeleket hibáztassák… - H. J.)
Zoom
Mateusz Morawiecki lengyel és Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök a varsói perzsaellenes szeánszon (fotó: Michael Sohn)
Bibi, a békegalamb mindjárt a varsói kiruccanás első napján úgy döntött, hogy a hivatalos sajtót megkerülve ő bizony saját maga készít, és osztja meg a választási érdekeit szolgáló propagandaanyagot. A Likud New Media nevű propagandaterjesztőjének a varsói találkozóra magánrepülőn érkező tanácsadója segítségével Bibi – újabb varsói baklövéseként – a hivatalos, tehát a miniszterelnöki Twitter-fiókján 2019. február 13-án, este 19:15 órakor angol nyelven következőt csiripelte világgá:
Ez a találkozó azért fontos – ami egyébként nem titok –, mert sok vezető arab ország képviselői ezen a nyílt találkozón leülnek tárgyalni Izraellel azért, hogy előmozdítsák az Irán elleni háború közös érdekét.
A háborúra (angolul: war) uszító Bibi világgá csiripelte szavak azonnal fölborzolták a kedélyeket a nagyvilágban, mire a tanácsadói szóltak a békegalambnak, hogy nem lesz ez így jó. Nem telt el egy óra az első közlés után, amikor Bibi 2019. február 13-án, 20:08 órakor a háború (war) szót kijavította a küzdelem (combating) szóra:

Bibi „háborús” csiripelése (Twitter)

Bibi javított, „küzdelmes” csiripelése (Twitter)
A botrányos csiripelés napján, február 13-án, Bibi további baklövést követett el. Izraeli újságírók a miniszterelnök szállodájának lobbijában bóklászva észrevették, hogy a szállodába belépett Júszuf Bin ’Álávi Bin ’Ábdalláh, az Ománi Szultánság külügyminisztere, ám a Bibivel való találkozójára, pontosabban az utána szokásos sajtótájékoztatóra egyáltalán nem hívták meg a sajtó képviselőit. Másnap, február 14-én Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök több mint egy órát volt kénytelen várakozni a Bibivel való találkozójára egyedül, egy szomszédos szobában, mert az izraeli kormányfő titkára nem egyeztette pontosan az időpontokat.
Bibi baklövéseire azonban egy zárt körű vacsorán készült videó kiszivárogtatása tette föl a koronát. A vacsorán készült, majd megosztott videón, ’Ádel el-Dzsubájr szaúd-arábiai és Háled Bin Áhmád el-Hálifá bahrájni külügyminiszter (mindkét diktatórikus, a sí’ita lakosságát elnyomó arab ország Amerika jóvoltából létezik, és ezért Izrael népirtó politikájával szemben is elnézőek – H. J.) botrányos megnyilatkozása is hallható. A Bibi Miniszterelnöki Hivatala által megosztott videón elhangzottak szerint az Irán jelentette veszély sokkal fontosabb számukra, mint a palesztinok ügye. (A legtöbb arab ország palesztinok iránti viselkedését mi már régen ismerjük, de most legalább kimondásra is került – H. J.) Az említett arab külügyminiszterek megnyilatkozása kikerült Netanjáhu miniszterelnöki hivatalának hivatalos You Tube-oldalára. Miután a videó kikerült, nemsokára ezt is törölték, de volt, aki időben elmentette. Bibi hivatala később azt sejttette, hogy tévedés történt, ám hivatalos cáfolatot erről nem adtak ki.
Zoom
Háled Bin Áhmád el-Hálifá báhrájni külügyminiszter Varsóban – számára másodlagos probléma a palesztin tragédia (fotó: EPA)
A You Tube-ra rövid ideig kikerült (valószínűleg a zavarkeltés céljával szándékosan kitett – H. J.) videón Háled Bin Áhmád el-Hálifá, Báhrájn külügyminisztere a többi között ezt mondja: „A (közel-keleti) térség legnagyobb problémáját ugyan az izraeli-palesztin viszály képezi, ám a modern kori történelem legmérgezőbb kérdése mindenképpen az Iráni Iszlám Köztársaság felől érkezik hozzánk”, mondta a szunnita arab (ám sí’ita muszlim többségű) monarchia külügyminisztere, majd fejtegetését így folytatta: „Éppen ezért szembe kell néznünk ezzel a kihívással, hogy további kihívásokkal szemben is állhassuk majd a sarat”, mondta, majd így folytatta: „Az izraeli-palesztin viszály megoldására a múltban már voltak kísérletek, mint például a Camp David-i egyezmény és a Madridi békekonferencia. Több próbálkozás is volt a viszály megoldására, ám, ha Irán mérgező ráhatása nem érvényesült volna, úgy gondolom, sokkal közelebb lennénk a viszály megoldásához (hazudik a báhrájni külügyminiszter, hiszen a viszályt nem Irán ráhatása miatt, hanem azért nem sikerült megoldani, mert amikor szóba került a megszállt területekről való lemondás kérdése, Izrael valamilyen ürüggyel mindig fölállt a tárgyalóasztal mellől – H. J.), de Irán komoly kihívást jelent számunkra az előrehaladás terén.”
Hering József – Kuruc.info
Kapcsolódó: