2019. május 21., kedd, Konstantin napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
18:31 Eközben Vona Gábor...18:18 Megint Wass Albert miatt vegzálják az erdélyi magyarokat az oláh megszállók18:03 Az FPÖ részéről csak a külügyminiszter maradt az osztrák kormányban17:46 Zelenszkij kiírta az előrehozott választást17:00 Hat éve lett öngyilkos Dominique Venner16:23 "A roma nép ellen vonulnak ma fel gyilkosság szellemével a náci ideológiát valló gonosz emberek"16:15 "Freedom for Hungary, Freedom for Europe!" - Nemzeti radikálisok tüntettek Brüsszelben15:57 Árhullám vonul le a Dunán és a Tiszán15:38 Ukrajnában megállapodtak a parlament feloszlatásáról15:14 400 amerikai képviselő és szenátor követel új Szíria-politikát Trumptól - Izrael érdekében, természetesen14:44 Strache a feleségét is elveszítheti14:29 Bolsevista ronggyal kötnének fel egy szocionistát13:51 Kurz hétfőn elveszítheti kancellári tisztségét13:41 Megkapta csapatzászlóját a Magyar Honvédség Parancsnoksága13:05 A HírTV észlénye nem érti, miért kell Törökszentmiklósra menni
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Felfüggesztették a halálbüntetés végrehajtását Kaliforniában

Reklám

Felfüggesztette a halálbüntetés végrehajtását Kaliforniában Gavin Newsom kormányzó, ezáltal több mint 700 ember került le a halálsorról az Egyesült Államok legnépesebb államában. Az intézkedést hevesen elítélte Donald Trump amerikai elnök.
Newsom szerdai sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugati világban Kaliforniában a legnagyobb a siralomházban sínylődők száma. Beszélt az amerikai igazságszolgáltatási rendszer faji és gazdasági egyenlőtlenségeiről, amelyek szerinte igazságtalan helyzeteket idéznek elő. „Sokkal rosszabb annak, aki bűnös, de gazdag, mint annak, aki ártatlan, de szegény, és sok ártatlan ember van siralomházban” – jelentette ki.
Gazdasági érveket is felhozott a halálbüntetés ellen – mint mondta, Kaliforniának több milliárd dollárjába kerül a halálbüntetés alkalmazása –, de azt is hangsúlyozta, hogy az államhatalomnak nincs erkölcsi alapja elvenni emberek életét. „Ismerem azt a véleményt, hogy szemet szemért, fogat fogért, de nemi erőszakot nem nemi erőszakkal torlunk meg, és ha valaki öl, az még nem ok arra, hogy megöljük, mert jobbak vagyunk ennél” – mondta.
A kormányzó rendelete hivatali ideje alatt lesz érvényes. A rendelet értelmében a halálraítéltek életük végéig börtönben maradnak. Közölte: megfontolja, hogy a halálos ítéleteket át fogja változtatni életfogytig tartó börtönbüntetésre, és azért küzd majd, hogy az államban eltöröljék a halálbüntetést.
A kaliforniaiak népszavazáson már kétszer elutasították a halálbüntetés eltörlését, de egy bíróság 2006-ban moratóriumot hirdetett ki erre a büntetési nemre, és ez a befagyasztás hamarosan érvényét veszti. A kaliforniai törvényhozásban a demokrata párti képviselők beterjesztettek egy indítványt, miszerint jövőre ismét népszavazást tartanának a halálbüntetés eltörléséről.
Donald Trump elnök a Twitteren élesen bírálta a tavaly megválasztott kormányzó intézkedését: „A kaliforniai kormányzó a szavazók véleménye ellenében megakadályozza 737 hidegvérű gyilkos halálbüntetésének végrehajtását. A mindig elfelejtett áldozatok családtagjai és barátai azonban nincsenek elragadtatva ettől, és én sem” – írta.
Az Egyesült Államok 19 állama és a főváros, Washington már korábban eltörölte a halálbüntetést, több másik pedig felfüggesztette az ilyen büntetés végrehajtását. A többi államban, szövetségi szinten és a fegyveres erőknél azonban még alkalmazzák.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready