Mintegy kétszáz muszlim imádkozott pénteken a dán parlament épületével szemben a Hizb ut-Tahrír (HuT) iszlamista mozgalom szervezésében az egy héttel ezelőtt két új-zélandi mecset ellen végrehajtott támadás áldozataira emlékezve.
A kamara székhelyéül szolgáló Christiansborg-palota előtti téren megjelent további mintegy 20 ember, kezükben dán és izraeli zászlókkal, illetve muszlimellenes transzparensekkel, és a HuT betiltását követelték.
A hatóságok engedélyével bíró, a rendőrök erőteljes jelenléte mellett zajló esemény incidensek nélkül ért véget, bár a HuT-ellenes cionisták némelyike kifütyülte az egybegyűlteket, és azt kiabálta: „Kifelé Dániából!”.
Zoom
Így festett pénteken a Christiansborg-palota (amely helyet ad a dán parlamentnek, a miniszterelnöki hivatalnak és a Legfelsőbb Bíróságnak) előtti tér
A pénteki muszlim ima során az imám azzal vádolt politikusokat, hogy megosztottságot hoztak létre a muszlimok és a többi dán lakos között, és iszlám országok elleni bűncselekményekkel vádolta őket, utalásul arra, hogy Dánia csapatokat küldött Irakba, Afganisztánba, Líbiába és Szíriába.
Az esemény után a HuT elleni tiltakozásra felhívó Stram Kurs nevű, a zsidó sajtó által szélsőjobboldalinak nevezett csoportosulás elégette a Korán egy példányát néhány száz méterre a parlamenttől, ami felfordulást okozott, a rendőrségnek közbe kellett lépnie.
A tüntetők között voltak a liberális-konzervatív kormánykoalíciót kívülről támogató, Dán Néppárt (DF) nevű jobboldali populista párt ifjúsági tagozatának egyes tagjai is.
A HuT egy ellentmondásos szervezet, amelynek célja egy nagy iszlám kalifátus létrehozása Közép-Ázsiában. A cél eléréséhez elfogadható eszköznek tartja az erőszakot, antiszemita propagandát terjeszt, Izrael megsemmisítésére és zsidók legyilkolására buzdít. Számos európai országban betiltották, köztük Németországban és Oroszországban.
Muszlimok, zsidók, protestánsok és ateisták hasznos idiotizmusa Stockholmban
Eközben a szomszédos Svédországban néhány száz ember élőláncot formált a főváros, Stockholm fő mecsete köré, hogy jelképesen támogatásáról biztosítsa az új-zélandi terrortámadás áldozatait. A résztvevők között voltak muszlimok, svéd lutheránusok, zsidók és ateisták is. Az egyik jelenlévő transzparensén az alábbi felirat volt olvasható: „Veletek vagyunk.”
Új-Zélandon március 15-én hajtott végre támadást egy ausztrál állampolgárságú férfi két mecset ellen; a lövöldözésben 50 mohamedán halt meg.
(Kuruc.info - MTI nyomán)