A húszi síita lázadók kezén lévő jemeni fővárost, Szanaát bombázta szombatra virradóra a nemzetközileg elismert jemeni kormányt támogató szaúdi vezetésű koalíció – közölte az al-Arabíja pánarab hírtelevízió.
Értesülések szerint a felkelők több állását légicsapások érték, köztük az ad-Dajlami légitámaszpontot is. A híradás időpontjában a légitámadások még zajlottak.
Egyelőre nem tudni áldozatokról, sem a keletkezett károk mértékéről.
A Reuters hírügynökség emlékeztetett, az Egyesült Államok jemeni nagykövete csütörtökön az Irán támogatását élvező felkelőket hibáztatta az ENSZ közvetítésével kialkudott hodeidai béketerv késedelmes végrehajtása miatt. Az amerikai diplomata emellett arra is figyelmeztetett, hogy a lázadók birtokában lévő fegyverek fenyegetést jelentenek a térség országaira nézve.
Egy fegyverzet-ellenőrzésért felelős magas rangú amerikai tisztségviselő nemrég azt vetette a teheráni vezetés szemére, hogy rakétákkal látja el a többi közt a jemeni fegyveres csoportokat. Az Egyesült Államok ugyanakkor fegyvereket ad el és támogatást nyújt a Szaúd-Arábia vezette arab koalíciónak.
Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síita lázadók, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között.
A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket támogató arab koalíció, miután a húszi lázadók elfoglalták az ország északi részének nagy részét és a fővárost, Szanaát is, elűzve a nemzetközileg elismert kormányt.
(MTI)