A Krone.at cikke:
Sokan az IÁ-hoz mentek
Tanulmány: egy mecsetegyesület fiatalokat radikalizált!
2018 őszén a Vorarlbergben lévő Feldkirchben az úgynevezett Ummet-mecsetet, ami többek között ellentmondásos Korán-osztogatásokkal tűnt fel, megszüntették. Most azonban egy átfogó tanulmány alátámasztja, hogy az egyesület cselekedeteivel ténylegesen hozzájárult Németországban és Ausztriában fiatalok dzsihadista radikalizációjához. A tizenévesek egy része aztán terrorszervezeteknél, mint például az Iszlám Államnál kötött ki.
A több mint 200 oldalas tanulmány – melyet az „okay.zusammen leben” projektiroda állított össze és Vorarlberg tartomány rendelt meg – különösképpen a mecsetegyesületeknek a muszlim lakosság integrációjához való hozzájárulását vizsgálta. A Vorarlbergben lévő összes mecsetegyesületet szemügyre vették. „A tanulmány tényeken alapuló és építő jellegű elemzést tesz lehetővé, és azáltal fontos adalék a helyhez kötődő mecsetközösségekkel való párbeszédünk folytatásához az előrelépés és a kihívások alapján”, mondta Christian Gantner (ÖVP / Osztrák Néppárt) illetékes tartományi tanácstag a tanulmány eredményeinek bemutatása kapcsán. Maguk a mecsetközösségek „hídként összekötő intézményekként” tekintenek önmagukra.
„Politikai-szalafistaként” besorolva
Az Ummet-mecsetet a tanulmány szerzői különösen „politikai-szalafistaként” jellemezték; ezenfelül a mecset üzemeltetői a szerzőkkel való beszélgetést elutasították. A mecsetközösség volt az „Olvass!-kampány” keretében a vorarlbergi tevékenységek kiindulópontja, melynél Vorarlberg városaiban is felállított információs standokon a Korán fordításait osztogatták. Ez a kampány erősen hozzájárult Németországban és Ausztriában fiatalok dzsihadista radikalizálódásához, áll a tanulmányban. Az azáltal megszólított fiatalok egy része 2014/2015-ben Szíriában az Iszlám Államnál vagy más dzsihadista szervezetéknél kötött ki.
Egyesület és tagok megfigyelés alatt
A kis, mintegy 50 személyre alkalmas imaszobában 2018 őszéig mindenekelőtt csecsen, dagesztáni, bosnyák, török, kurd és afgán migrációs hátterű, fiatal szalafista vorarlbergiek gyűltek össze. A vorarlbergi alkotmányvédelem és a biztonsági szervek megfigyelték az egyesületet; ez érvényes a mecset megszűnése után a Vorarlbergben hátramaradt aktív tagokra is. Az Ummet-mecsetet elhagyták, mert a bérleti szerződést az egyesülettel megszűntették.
Vorarlbergben a tanulmány elkészítésének időpontjában (az Ummet-mecsetet beleértve) 37 muszlim imaház van; körülbelül 12 900 személynek – ez a tartomány muszlim lakosságának nem egészen 25 százaléka – volt és van tagsági viszonya mecsetegyesületeknél. 32 mecsetegyesületet öt országos ernyőszövetség visz; ezeknél az AIF-ről (Osztrák Iszlámföderáció), az ATF-ről (Osztrák Török Föderáció), az ATIB-ról (Ausztriai Török-iszlám Unió), a VIKZ-ről (Iszlám Kultúrközpontok Szövetsége) és az IZBA-ról (Ausztriai Bosnyák Iszlámegyesületek Szövetsége) van szó. A másik öt önálló egyesület volt, illetve az.
A tanulmány mint fontos információs alap
Az „okay.zusammen leben” ügyvezetőnője, Eva Grabherr a tanulmányt fontos információs alapnak nevezte a muszlim szervezeteknek a vorarlbergi társadalomba való integrációjának közös kialakítása számára. „Az a mecsetközösségeket mint helyi szervezeteket öleli fel, melyek a vorarlbergi társadalommal összefonódnak, valamint nagymértékű önkéntes elhivatottsággal a vorarlbergi muszlim nőknek és muszlim férfiaknak azok vallási szükségletei részére infrastruktúrát kínál”, mondja Grabherr. A tanulmány még a szervezetek történetét, melyekbe a mecsetközösségek becsatlakoznak, valamint azok valláspolitikai irányultságát is leírja.
(Fordítás: Hidra - Kuruc.info)