2019. június 27., csütörtök, László, Bársonyka, Dalia napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:40 Újra lecsapott Gyurcsány banyatankos különítményének egy magányos harcosa22:22 Nagyon erős UV-B sugárzás várható holnap22:10 Az MSZP elnöke nem fárad új felszólalások írásával, jók lesznek a két évvel korábbiak is21:48 Egyre zavarosabb a tűzben meghalt kislány története21:40 A horvát Marija Pejcinovic Buricot választották az Európa Tanács új főtitkárának21:13 Nem csak Harry degenerált: Vilmost egyáltalán nem zavarná, ha a gyerekei ferde hajlamúak lennének20:55 Hollandia a lehetőségek országa: tőlük még 2019-ben is ki lehet sajtolni némi holokárpótlást20:33 Puzsér nem tud választani Tarlós és Karácsony közül, ezért ő is elindul20:02 Trump: Németország erőtlen, a kínai gazdaság összeomlóban, egy Irán elleni háború pedig nem tartana sokáig19:45 Döntöttek a Fidesz fővárosi polgármesterjelöltjeiről19:21 Belátták, hogy botorság volt a szijjártói "tudomásul vétel": mégsem engednénk az úzvölgyi temető államosítását18:47 Németh Zsolték "ukrán barátaink" miatt nem szavazták meg az oroszok visszavételét az ET-közgyűlésbe18:39 Ez már nem jött össze Gyurcsánynak: Karácsony nyerte az előválasztást18:06 Tanulnak a cigányok a liberális "jogvédőktől": Kamarásék szeretnék betiltatni a cigánybűnözés szót - és a pártot is, amely ezt használja17:25 Úgy tűnik, be kellene érni az égő cigarettás-elektromos rendszeres magyarázattal Notre-Dame-ügyben
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A katonai tanács nem akar kormányozni a szudáni ENSZ-nagykövet szerint

Reklám

Az Omar el-Besír elnököt eltávolító szudáni katonai tanács nem kormányzásra törekszik, hanem elő akarja segíteni egy civil kormány megalakulását – jelentette ki az ENSZ biztonsági Tanácsában pénteken a világszervezethez delegált szudáni nagykövet, Jászir Abdesszalám.
A nagykövet hangsúlyozta, hogy egyetlen politikai frakciót sem hagynak ki a kormányalakítási tárgyalásokból, a fegyveres csoportokat sem. „Az alkotmány felfüggesztéséről szóló rendeletet akármikor vissza lehet vonni” – jelentette ki, hozzátéve, hogy az átmeneti időszak jelenleg két évben meghatározott időtartama a tárgyalások sikerétől függően lerövidülhet. Beszédében Abdesszalám hangsúlyozta, hogy a tanács tiszteletben kíván tartani minden helyi és nemzetközi előírást.
Hasonlóan nyilatkozott Kartúmban Omar Zejnalábidín tábornok, az átmeneti katonai tanács vezetője, aki sajtótájékoztatóján szintén azt mondta, hogy a katonai tanács tiszteletben tartja a nép követeléseit, és csupán a békés társadalmi párbeszédet akarja elősegíteni. Ezzel kapcsolatban hozzátette, már pénteken megkezdik a tárgyalásokat a különböző politikai frakciókkal. „A szudáni válságot a tüntetők fogják megoldani, nem pedig a hadsereg” – hangoztatta, hozzátéve: a tanács tagjai nem hataloméhesek.
A tüntetéshullám legfőbb szervezője, az orvosok, tanárok, újságírók és jogászok csoportjaiból álló, az elmúlt években titokban szerveződött Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) azonban további tüntetésekre szólított fel. A pénteki ima után, amelyre az iszlám országokban hagyományosan a mecsetekben gyűlnek össze a hívők, az emberek ismét az utcára mentek, a Reuters hírügynökség pedig szemtanúkra hivatkozva több mint százezer tüntetőről tudósít Kartúmban. Egy tüntető pénteken azt mondta, nem fogadnak el senkit a régi gárda tagjai közül, még átmenetileg sem.
A régóta egyfajta be nem jegyzett, üldözött ellenzéki tömörülésként tevékenykedő SPA – amely a több mint száz szudáni pártot megszégyenítve, elsőként hirdette meg az Omar al-Besír elleni tüntetéseket – pénteki nyilatkozatában leszögezte: a „puccsisták” nem fogják elhozni a nép által követelt változásokat. Az SPA ismét sürgette egy civil kormány mielőbbi felállítását.
Az Arab Liga pénteken a párbeszéd folytatására szólította fel a feleket, hozzátéve, hogy hajlandó közvetíteni a válság kezelésében. A pánarab szervezet közleménye sürgette a frakciókat és a hadsereget, hogy elsősorban Szudán és a szudáni nép békéjét és stabilitását tartsák szem előtt. A Liga – amelynek Szudán is a tagja – kiemelte: az ország az arab nemzet nagy és fontos része.
A Szudánt 30 éven át irányító, 75 éves Omar al-Besírt a hadsereg csütörtökön mozdította el hivatalából, és még aznap le is tartóztatta. Ezután a szudáni védelmi miniszter bejelentette, hogy három hónapos rendkívüli állapotot hirdettek ki az országban, és felfüggesztik az alkotmányt. Az állam élére, kétéves átmeneti időszakra, katonai tanács áll, majd választásokat tartanak. A parlamentet és a regionális kormányzatokat feloszlatják, az ország határait pedig további utasításig lezárták.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready