Az Omar el-Besír elnököt eltávolító szudáni katonai tanács nem kormányzásra törekszik, hanem elő akarja segíteni egy civil kormány megalakulását – jelentette ki az ENSZ biztonsági Tanácsában pénteken a világszervezethez delegált szudáni nagykövet, Jászir Abdesszalám.
A nagykövet hangsúlyozta, hogy egyetlen politikai frakciót sem hagynak ki a kormányalakítási tárgyalásokból, a fegyveres csoportokat sem. „Az alkotmány felfüggesztéséről szóló rendeletet akármikor vissza lehet vonni” – jelentette ki, hozzátéve, hogy az átmeneti időszak jelenleg két évben meghatározott időtartama a tárgyalások sikerétől függően lerövidülhet. Beszédében Abdesszalám hangsúlyozta, hogy a tanács tiszteletben kíván tartani minden helyi és nemzetközi előírást.
Hasonlóan nyilatkozott Kartúmban Omar Zejnalábidín tábornok, az átmeneti katonai tanács vezetője, aki sajtótájékoztatóján szintén azt mondta, hogy a katonai tanács tiszteletben tartja a nép követeléseit, és csupán a békés társadalmi párbeszédet akarja elősegíteni. Ezzel kapcsolatban hozzátette, már pénteken megkezdik a tárgyalásokat a különböző politikai frakciókkal. „A szudáni válságot a tüntetők fogják megoldani, nem pedig a hadsereg” – hangoztatta, hozzátéve: a tanács tagjai nem hataloméhesek.
A tüntetéshullám legfőbb szervezője, az orvosok, tanárok, újságírók és jogászok csoportjaiból álló, az elmúlt években titokban szerveződött Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) azonban további tüntetésekre szólított fel. A pénteki ima után, amelyre az iszlám országokban hagyományosan a mecsetekben gyűlnek össze a hívők, az emberek ismét az utcára mentek, a Reuters hírügynökség pedig szemtanúkra hivatkozva több mint százezer tüntetőről tudósít Kartúmban. Egy tüntető pénteken azt mondta, nem fogadnak el senkit a régi gárda tagjai közül, még átmenetileg sem.
A régóta egyfajta be nem jegyzett, üldözött ellenzéki tömörülésként tevékenykedő SPA – amely a több mint száz szudáni pártot megszégyenítve, elsőként hirdette meg az Omar al-Besír elleni tüntetéseket – pénteki nyilatkozatában leszögezte: a „puccsisták” nem fogják elhozni a nép által követelt változásokat. Az SPA ismét sürgette egy civil kormány mielőbbi felállítását.
Az Arab Liga pénteken a párbeszéd folytatására szólította fel a feleket, hozzátéve, hogy hajlandó közvetíteni a válság kezelésében. A pánarab szervezet közleménye sürgette a frakciókat és a hadsereget, hogy elsősorban Szudán és a szudáni nép békéjét és stabilitását tartsák szem előtt. A Liga – amelynek Szudán is a tagja – kiemelte: az ország az arab nemzet nagy és fontos része.
A Szudánt 30 éven át irányító, 75 éves Omar al-Besírt a hadsereg csütörtökön mozdította el hivatalából, és még aznap le is tartóztatta. Ezután a szudáni védelmi miniszter bejelentette, hogy három hónapos rendkívüli állapotot hirdettek ki az országban, és felfüggesztik az alkotmányt. Az állam élére, kétéves átmeneti időszakra, katonai tanács áll, majd választásokat tartanak. A parlamentet és a regionális kormányzatokat feloszlatják, az ország határait pedig további utasításig lezárták.
(MTI)