Több mint két éve van rácsok mögött az Egyesült Államokban a mexikói Sinaloa-drogkartell egykori feje, de ügyvédje útján a rossz börtönviszonyokra panaszkodik. Joaquín Guzmán szeretne sportolni, és több időt levegőn tölteni, de korábbi szökései miatt kicsi az esély, hogy ezt engedélyezik számára.
A bíróság februárban tíz vádpontban, egyebek mellett nemzetközi drogkereskedelem, ellenfelek meggyilkolásának kitervelése, pénzmosás és lőfegyver használatának vádjában találta bűnösnek Joaquín Guzmánt, ismertebb nevén a Köpcöst. A drogbárót egy New York-i börtönben tartják fogva szigorú biztonsági felügyelet alatt. Lényegében egy 3x2,5 méteres magáncellában tölti mindennapjait – olvasható a CNN oldalán.
Ügyvédje szerint 27 hónapja nem mehetett szabad levegőre, és most már nagyon vágyik a napfényre, és edzeni is szeretne. Emellett alvási zavarai is vannak az állandó világítás és a légkondicionáló zaja miatt.
Ezért most jogi képviselője útján kérvénnyel fordult az eljáró szövetségi bíróhoz, hogy a New York-i börtön tetőteraszán lenne lehetősége edzésre vagy levegőzésre. Már történt egy sikertelen szökési kísérlet 1981-ben a börtönből, akkor egy városnéző helikopter elrablásával próbálták megszöktetni társai.
A CNN birtokába került dokumentum szerint a kérvényre várhatóan nemleges választ fog kapni Guzmán a hónap végén. A hatóságok attól tartanak, hogy ha teljesítenék a kérését, akkor megnőne a szökés lehetősége.
A Köpcös Mexikóban 2001-ben és 2015-ben is megszökött a rácsok mögül. Másodjára egy másfél kilométeres alagúton keresztül jutott ki az ország legszigorúbban őrzött börtönéből, az Altiplanóból.
A kartellvezért utoljára zárkája zuhanyzójában látták. Eltűnésének pillanatait a cellában térfigyelő kamera rögzítette. A zuhanyzó alatt 1,7 méter magasságú 80 centiméter széles, világítással és szellőzőrendszerrel ellátott alagutat fúrtak a drogbárói emberei.
(Híradó)