A jeruzsálemi Siratófal előtti téren tegnapelőtt „megható eseményt rendeztek a holokausztot túlélő huszonöt személy, férfiak és nők számára, akiknek a holokauszt miatt annakidején nem állt módjukban megünnepelni a vallási parancsok teljesítésére vonatkozó kötelezettségvállalást.” (A fiúknál erre a vallási szertartásra a 13-ik, míg a lányoknál a 12-ik életévük betöltése után egy nappal kerülhet sor – H. J.) Az ünnepeltek között volt a Magyarországon született, s Auschwitzot is megjárt, 97 éves Mirjám Méron is – írja a srugim.co.il izraeli vallásos hírportál.
Zoom
A 97 éves Mirjám Méron – életében először a Siratófalnál (fotó: srugim.co.il)
A fentebb hivatkozott izraeli vallásos hírportál fényképes, videós, kellően hosszú lére eresztett beszámolót közöl a jeruzsálemi Siratófal előtt tegnapelőtt végbement különös, s a résztvevők életkorát tekintve jócskán megkésett vallási szertartás. Az újság szerint huszonöt olyan zsidó férfit, illetve nőt ünnepeltek, akiknek annakidején a holokauszt miatt nem állt módjukban magukra vállalni a vallási parancsok teljesítésére vonatkozó kötelezettséget, illetve kivenni részét a vele járó ünnepelésből A kései vallási kötelezettségvállalók között volt a héberesített nevű, tehát valószínűleg már évtizedek óta Izraelben élő, 97 éves Mirjám Méron.
Zoom
Izraeli rendőrök díszelgő sorfala a kései ünneplők tiszteletére a Siratófalnál (fotó: srugim.co.il)
E sorok írója az iskolai tanulmányai során számtanból szinte mindig kegyelemkettessel bukdácsolt át a vizsgákon, ám azt azért nagy nehezen kiszámoltuk, hogy a most 97 éves Mirjám Méron – akinek annakidején „a holokauszt miatt nem állt módjában” a vallási parancsok vállalása - 1934-ben volt „bát-micvá” korú, azaz 12 éves. Fogalmunk nincs arról, hogy a manapság Mirjám Méronnak nevezett asszonyt Magyarországon, 1934-ben miféle „holokauszt” akadályozhatta meg a vallási szertartáson való részvételtől. (Az első zsidótörvényt is csak 1938-ban hozták meg – H. J.).
A 97 éves Mirjám Méron megjelenítése a Siratófal előtti szertartáson arra mindenesetre alkalmas volt, hogy ezzel kárhoztassák a magyarokat (is). A közel 100 éves korában megszentesedett izraeli asszony – saját elmondása szerint – életében már sokszor járt ugyan Jeruzsálemben, ám a Siratófalhoz eddig soha nem látogatott el… Magyarán, az asszony élete korai szakaszában is így viszonyulhatott a vallási előírásokhoz, hagyományokhoz, ám hajdani mulasztását nem átallta a magyarországi holokauszttal magyarázni.
Hering J. – Kuruc.info