Egy dzsihadista sejt feltételezett vezetője bíróság előtt ismerte be, hogy ő fejezte le az Atlasz-hegységben meggyilkolt két skandináv turistanő egyikét.
Zoom
Azt hitték, a terrorizmusnak nincs vallása
A 25 éves Abdessamad Ejjoud vallomásában úgy fogalmazott,
lefejeztem az egyiküket. Megbántam.
Rajta kívül 23 iszlamista ellen indult per Marokkóban, Rabattól nem messze, Salé városában.
Ejjoud mellett a 27 éves Younes Ouaziyad és a 33 éves Rachid Afatti ellen az a vád, hogy felesküdtek az Iszlám Államnak és kivégezték a két skandináv lányt.
Zoom
Rachid Afatti, Younes Ouaziyad, Abdessamad Ejjoud (fotók: AFP)
Ha bűnösnek találják őket, halálbüntetést is kaphatnak. Bár Marokkóban 1993-ban felfüggesztették a kivégzéseket, időről időre születnek ilyen ítéletek.
Hogy Ejjoud melyik áldozat megölését vallotta be, azt egyelőre nem tudni. Francia sajtóértesülések szerint korábban már ült Marokkóban, amiért csatlakozni akart az Iszlám Államhoz, de 2015-ben szabadon engedték.
A terrorista sejtet egyébként a gyanú szerint az Iszlám Állam inspirálta a lefejezésekre, de közvetlen kapcsolatot nem ápoltak a szervezettel.
A 24 éves dán Louisa Vesterager Jespersen, és a 28 éves norvég Maren Ueland holttestét Marokkó legmagasabb hegycsúcsa közelében találták meg a sátrukban december 17-én.
Zoom
A lányok szobatársak voltak a norvégiai Bo Universityn, és karácsonyi túrázásra érkeztek az afrikai országba. Mindketten idegenvezetőnek tanultak.
Zoom
Az Iszlám Állam követői közül többen is megosztottak később egy felvételt a lefejezésről a közösségi oldalakon. A norvég rendőrség szerint a videó szinte biztosan valós. Dániában 14 ember ellen indítottak eljárást a videó terjesztéséért, amelyben a sejt katonái Allah ellenségeként nevezik a lányokat, és arról beszélnek, hogy ez egyfajta reváns a Szíriában elesett dzsihadistákért.
Zoom
A tárgyalás június 13-án folytatódik.
(BBC - 24.nyomán)
Korábban írtuk: