Az osztrák fővárosban az autonóm Navya busz egy 30 éves nőt gázolt el csütörtökön, aki figyelmetlen volt. Bár igen alacsony, 12 km/h-s sebességnél történt a baleset, nem tudta elkerülni a jármű.
Nem szenvedett komoly sérülést a nő az incidens nyomán, de a kisbuszokkal végzett teszteléseket ideiglenesen felfüggesztették az ütközés okának kivizsgálása idejére.
Az önállóan közlekedő járművekkel több városban kísérleteznek: Bécs június elején kezdte meg a tesztet két önjáró eszközzel a közutakon. A hasonló autonóm, Navya kisbuszokat Párizsban már sokkal korábban, 2017 júliusában elindították, amelyeket szintén leállítottak hétvégén. A hírek szerint teljesen más okból, mint a bécsi esetben.
Az ok itt üzemeltetetési nehézség, mert a busz önvezető rendszere nem tudta megfelelően kezelni a forgalmat azon a téren, amelyen közlekedett. Emiatt folyamatos emberi felügyeletet igényelt a járat, amely egyébként is olyan sebességgel közlekedett maximálisan, mint egy gyalogos.
A Navya transzferbuszokat más városokban is használnak, Las Vegasban vagy Belgiumban, Waterloo környékén a turisták számára, de ezeken mindig jelen van egy „sofőr” is, aki beavatkozhat veszély esetén.
(hvg)