2019. szeptember 19., csütörtök, Vilhelmina, Szabolcs napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
13:55 Lelőtték Amszterdamban a Kecskemét egyik korábbi négerét13:24 Ez előzi meg füstösék utcai telefonkínálgatását13:10 Molnár Ricsi videózta magát a baleset pillanatában - de ezúttal is csak jót akart, sőt, nem tudta, hogy nem vezethet, nem ő tehet erről13:03 Lezuhant egy belga harci repülő Franciaországban12:55 Budapesti tolvajt fogott egy felvidéki BMW12:24 Dávid-csillag került egy plakátra - a DK szemrebbenés nélkül a zsidóbérenc kormányt tette felelőssé12:10 Az időhúzásos színjáték legújabb "fordulata": Bibi izraeli egységkormányról tárgyalna Ganzcal11:40 Sz@rba nyúlt egy momentumos10:51 Miért borult fel a vezetési oktató által vezetett tűzoltóautó?10:07 Trudeau lebukott: húsz évvel ezelőtt még nem tudta, hogy Aladdin egy kanadai fehér ember09:42 Pompeo már Szaúd-Arábiából ágál Irán ellen09:11 Farkas Flóri szabadlábon van és virul - annyira, hogy éppen a Lungo Dromnak kampányol08:41 A jobbikosok még azzal sincsenek tisztában, támogatják-e Karácsonyt egyáltalán08:04 21 milliárdos forgalmat bonyolított a mobilfizetési rendszer07:30 85-88 éves magyarokat fosztott ki a dagadt cigány - ránézésre jól bírná az életfogytig tartó kényszermunkát is
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Egy török kikötő felé tart a Gibraltárról elengedett iráni tartályhajó

Reklám

A Törökország déli részén található Mersinbe tart az Adrian Darya-1 (korábban Grace-1) nevű iráni tartályhajó, amelynek kihajózási tilalmát Gibraltár az Egyesült Államok tiltakozása ellenére néhány nappal korábban feloldotta – írta az AP amerikai hírügynökség szombaton.
Mersin mintegy 200 kilométerre fekszik a szíriai Banijasztól, az Adrian Darya feltételezett eredeti úti céljától. A tanker 2,1 millió hordó iráni nyersolajat szállít, amelynek értékét 130 millió dollárra (38,6 milliárd forintra) becsülik.
A tengeri hajóforgalmat figyelő Marine Traffic internetes portál szerint a tartályhajó jelenleg Szicíliától délre, a Földközi-tengeren tartózkodik. Ha változatlan sebességgel halad, akkor egy hét alatt éri el Mersint.
Az Adrian Darya egy ideig a görögországi Kalamatába tartott, de az amerikai külügyminisztérium nyomást gyakorolt Athénra, hogy ne fogadja a tankert. A görög kikötő – Mersinnel ellentétben – nem rendelkezik az olaj lerakodásához szükséges infrastruktúrával.
A brit királyi haditengerészet július 4-én tartóztatta fel az akkor még Grace-1 nevet viselő tankhajót, amelyet azzal gyanúsítottak, hogy az európai uniós szankciók megsértésével nyersolajat szállít Szíriába. A tartályhajó csütörtökön kapott engedélyt a távozásra, amikor Teherán szavatolta, hogy a 2,1 millió hordós terhet nem Szíriába viszik.
Az Egyesült Államok többször kérte Gibraltártól, hogy ne engedje távozni a tartályhajót, és az amerikai igazságügy-minisztérium lefoglalási parancsot adott ki a hajó ellen az Iránnal szembeni amerikai szankciók alapján. Washington szerint a tanker az iráni Forradalmi Gárda tulajdona, amelyet terrorszervezetként tart nyilván.
Gibraltár elutasította az amerikai kérvényt arra hivatkozva, hogy az amerikai szankciókat nem lehet az Európai Unió területén alkalmazni. E városállam úgynevezett brit tengerentúli terület, amely ugyan nem képezi részét az Egyesült Királyságnak, de a fennhatósága alá tartozik.
A Grace-1 tartályhajó feltartóztatására válaszul Irán július 19-én lefoglalta a Stena Impero nevű, a Stena Bulk svéd cég által üzemeltetett, de brit lobogó alatt közlekedő tartályhajót a Hormuzi-szorosban, s ez tovább növelte a létfontosságú nyersolajszállító útvonalon kialakult feszültséget. A Stena Impero nevű tanker továbbra is iráni őrizetben van.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready