Bezár!
2020. február 28., péntek, Elemér napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:23 Már megint15:55 "Beni Ganz nem meri megtámadni Iránt" - mondja egy kiszivárogtatott hangfölvételen a saját főtanácsadója15:38 A Volánbusz soron kívüli higiéniai intézkedésekkel védi utasait és munkavállalóit15:20 Súlyos veszteség érte a török haderőt Szírában15:08 Ketten hazamehettek a budapesti kórházi karanténból14:44 Késsel rabolt ki egy férfi egy ékszerboltot Nagykanizsán14:18 Nem azt kérdezi a NATO, mit keres Törökország Szíriában, inkább felszólítják Aszadot, hogy tegye le a fegyvert14:05 Hétfőn megkezdik a kerti zöldhulladék elszállítását Budapesten13:23 Erdogan megnyitotta a határt az Európába irányuló migránsáradat előtt - íme az első sáskák13:01 Dr. Ilkei Csaba: az első 3 év a 32-ből: 1988-1990 - Lakitelek, Magyar Televízió, MDF12:55 Történelmi mélyponton a forint12:32 A facebookos zsidók is félnek a koronavírustól11:57 Toroczkai a Horthy-megemlékezésről az ATV-ben - 3 percet kellett várni, amíg előkerültek a "halálvonatok"11:41 Kalapáccsal és gumibottal verte meg "riválisa" autóját egy féltékeny mosonmagyaróvári asszony10:51 Árad a Felső-Tisza, egyre több hulladék érkezik Ukrajnából
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Egy török kikötő felé tart a Gibraltárról elengedett iráni tartályhajó

Reklám

A Törökország déli részén található Mersinbe tart az Adrian Darya-1 (korábban Grace-1) nevű iráni tartályhajó, amelynek kihajózási tilalmát Gibraltár az Egyesült Államok tiltakozása ellenére néhány nappal korábban feloldotta – írta az AP amerikai hírügynökség szombaton.
Mersin mintegy 200 kilométerre fekszik a szíriai Banijasztól, az Adrian Darya feltételezett eredeti úti céljától. A tanker 2,1 millió hordó iráni nyersolajat szállít, amelynek értékét 130 millió dollárra (38,6 milliárd forintra) becsülik.
A tengeri hajóforgalmat figyelő Marine Traffic internetes portál szerint a tartályhajó jelenleg Szicíliától délre, a Földközi-tengeren tartózkodik. Ha változatlan sebességgel halad, akkor egy hét alatt éri el Mersint.
Az Adrian Darya egy ideig a görögországi Kalamatába tartott, de az amerikai külügyminisztérium nyomást gyakorolt Athénra, hogy ne fogadja a tankert. A görög kikötő – Mersinnel ellentétben – nem rendelkezik az olaj lerakodásához szükséges infrastruktúrával.
A brit királyi haditengerészet július 4-én tartóztatta fel az akkor még Grace-1 nevet viselő tankhajót, amelyet azzal gyanúsítottak, hogy az európai uniós szankciók megsértésével nyersolajat szállít Szíriába. A tartályhajó csütörtökön kapott engedélyt a távozásra, amikor Teherán szavatolta, hogy a 2,1 millió hordós terhet nem Szíriába viszik.
Az Egyesült Államok többször kérte Gibraltártól, hogy ne engedje távozni a tartályhajót, és az amerikai igazságügy-minisztérium lefoglalási parancsot adott ki a hajó ellen az Iránnal szembeni amerikai szankciók alapján. Washington szerint a tanker az iráni Forradalmi Gárda tulajdona, amelyet terrorszervezetként tart nyilván.
Gibraltár elutasította az amerikai kérvényt arra hivatkozva, hogy az amerikai szankciókat nem lehet az Európai Unió területén alkalmazni. E városállam úgynevezett brit tengerentúli terület, amely ugyan nem képezi részét az Egyesült Királyságnak, de a fennhatósága alá tartozik.
A Grace-1 tartályhajó feltartóztatására válaszul Irán július 19-én lefoglalta a Stena Impero nevű, a Stena Bulk svéd cég által üzemeltetett, de brit lobogó alatt közlekedő tartályhajót a Hormuzi-szorosban, s ez tovább növelte a létfontosságú nyersolajszállító útvonalon kialakult feszültséget. A Stena Impero nevű tanker továbbra is iráni őrizetben van.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready