2019. december 9., hétfő, Natália, Üdvöske napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:19 Téves leütés: Rambo kései még mindig eladók21:48 Heti progresszió (V. rész)21:14 Terrorcselekményként vizsgálja az FBI a pensacolai lövöldözést20:30 Ez ellen még a marxizmus sem véd: Jeremy Corbyn lett 2019 legantiszemitább személyisége19:49 Két orosz egy csecsen: nem felnőttfilm, inkább egy friss németországi kémregény címe lehetne19:03 A sortüzet levezénylők utódpártjának polgármestere okíthatott a salgótartjáni '56-os megemlékezésen18:25 Egy másik férfi autójában találta meg eltűnt feleségét egy féltékeny férj Pécsett18:06 Dr. Ilkei Csaba: Újságírók, szerkesztők, sajtómunkások és az állambiztonság III. (2)17:39 Tűzoltót ölt az eltérő kultúra Augsburgban16:58 Moszkva szerint évről évre romlik Oroszország és a NATO viszonya16:39 Aalst polgármestere maga kérte az "antiszemita karnevál" törlését az UNESCO világörökségi listájáról16:00 Mérgező fustfelhő Canberrában15:32 Csapadékosabb idő várható a jövő héten14:57 Letartóztatás, kirúgás, kitiltás: háborús bűnösöket nem hurcolnak meg úgy, mint egy Manchester City-szurkolót14:27 Kültéri mozgásérzékelős LED lámpa akció! (x)
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Nem ül már össze a választásokig a szejm, de utána még befejezi a jelenlegi ciklust

Reklám

Lengyelországban felfüggesztették szerdán a parlament alsóházának (szejm) utolsó ülését a jelenlegi törvényhozási időszakban, az ülést majd csak az október 13-i parlamenti választások után fejezik be. A döntés bírálatokat váltott ki az ellenzék részéről.
A szejm elnöksége kedd este jóváhagyta a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) kérelmét, hogy szerda estétől az aznap megkezdett háromnapos, eredeti tervek szerint péntekig folyamatosan tartó ülését október 15-ig felfüggesszék.
Lengyelországban október 13-án tartják a parlamenti választást. A PiS - egyes ellenzéki képviselők kéréseire is hivatkozva - azzal indokolta a szünet szükségességét, hogy a viszonylag rövid, hivatalosan augusztus elején kezdődött választási kampány végén a képviselőjelöltek körzeteikben választóikkal akarnak találkozni.
A döntést több ellenzéki vezető kifogásolta. Malgorzata Kidawa-Blonska, a fő ellenzéki tömörülés, a Polgári Platform-Polgári Koalíció (PO-KO) kormányfőjelöltje lehetségesnek nevezte, hogy a PiS-nek "titkos terve van", még valamilyen törvényeket szeretne elfogadtatni a jelenlegi többséggel az új parlament megalakulása előtt.
Mateusz Morawiecki kormányfő szerdai sajtóértekezletén hangsúlyozta: a szejm a jelenlegi ciklusban már minden fontos témát lezárt. Hasonló értelemben nyilatkozott Elzbieta Witek, a PiS-hez tartozó alsóházi elnök is, aki szerint a szejm napirendjére már nem kerül új előterjesztés.
Ryszard Terlecki, a PiS soraiból megválasztott alsóházi alelnök megjegyezte, hogy miközben a PO-KO ragaszkodik az utolsó ülés eheti befejezéséhez, képviselői közül sokan a szerdai ülésen sem jelentek meg. A szerda reggeli szavazáson a PiS 240 képviselője közül 165-en, a PO-KO 155 képviselője közül pedig 92-en voltak jelen.
A lengyel parlamenti képviselők mandátuma az új törvényhozás alakuló ülését megelőző napig szól. A rendszerváltás után a régi összetételű szejm nem ült össze a választások utáni időben, bár ez a megoldás jogilag lehetséges.
Politikai megfigyelők szerint a PiS-nek a választások után is többsége lesz a parlamentben. Az e héten közölt három különböző felmérés szerint a kormánypárt támogatottsága 42,4 és 47,2 százalék között mozog, míg a PO-KO a szavazatok 22,7-27,4 százalékára tehet szert. Bejutna még a parlamentbe 13 százalék körüli támogatottsággal a Baloldal (Lewica) nevű szövetség, valamint a Koalicja Polska (Lengyel Koalíció) tömörülés, melynek támogatottsága 6 százalék körül mozog.
A Polityka című liberális hetilap keddi, több felmérést összesítő elemzése szerint a kormánypárt a 460 fős szejmben 253 mandátumot szerezhet, 21-gyel többet, mint az előző, 2015-es választáson.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready