2019. szeptember 19., csütörtök, Vilhelmina, Szabolcs napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:28 Itt a román csodafegyver a sertéspestis ellen22:02 Letartóztattak egy sámánt Szibériában, aki ki akarta űzni Putyint a Kremlből21:43 Súlyos antiszemita cselekmény Izraelben: disznóként ábrázolták az ortodox zsidókat21:26 Továbbra is Rijádban röpköd a béke jenki angyala21:00 Megint fehéreket gyilkoltak Dél-Afrikában a niggerek - álmában szurkálták halálra a várandós nőt20:42 Moszkva továbbra sem adja ki a szmolenszki katasztrófa roncsait20:17 Ha a zsidókról van szó, egymást licitálja túl az Orbán- és a Gyurcsány-párt19:53 Cigány kurvához ment, elnyerte méltó jutalmát19:34 Így adja el Marosvásárhelyt az RMDSZ az oláhoknak: megint a győzni képtelen hitgyülis lesz a polgármesterjelöltjük19:12 Ez a szorgalom: nappal szüretelt, éjjel betört18:52 Saját templomából lopott műkincseket egy pap Máltán18:33 Elhunyt Ríz Levente, Budapest XVII. kerületének polgármestere18:00 Már egy 11 éves "fiú" is "vitába tud keveredni" - ráadásul van bicskája, amit szakszerűen használ17:46 Így fognak kinézni a szavazólapok17:10 Laura Codruta Kövesi lesz az európai főügyész, még a románok francia barátai is beálltak mögé
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Nem ül már össze a választásokig a szejm, de utána még befejezi a jelenlegi ciklust

Reklám

Lengyelországban felfüggesztették szerdán a parlament alsóházának (szejm) utolsó ülését a jelenlegi törvényhozási időszakban, az ülést majd csak az október 13-i parlamenti választások után fejezik be. A döntés bírálatokat váltott ki az ellenzék részéről.
A szejm elnöksége kedd este jóváhagyta a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) kérelmét, hogy szerda estétől az aznap megkezdett háromnapos, eredeti tervek szerint péntekig folyamatosan tartó ülését október 15-ig felfüggesszék.
Lengyelországban október 13-án tartják a parlamenti választást. A PiS - egyes ellenzéki képviselők kéréseire is hivatkozva - azzal indokolta a szünet szükségességét, hogy a viszonylag rövid, hivatalosan augusztus elején kezdődött választási kampány végén a képviselőjelöltek körzeteikben választóikkal akarnak találkozni.
A döntést több ellenzéki vezető kifogásolta. Malgorzata Kidawa-Blonska, a fő ellenzéki tömörülés, a Polgári Platform-Polgári Koalíció (PO-KO) kormányfőjelöltje lehetségesnek nevezte, hogy a PiS-nek "titkos terve van", még valamilyen törvényeket szeretne elfogadtatni a jelenlegi többséggel az új parlament megalakulása előtt.
Mateusz Morawiecki kormányfő szerdai sajtóértekezletén hangsúlyozta: a szejm a jelenlegi ciklusban már minden fontos témát lezárt. Hasonló értelemben nyilatkozott Elzbieta Witek, a PiS-hez tartozó alsóházi elnök is, aki szerint a szejm napirendjére már nem kerül új előterjesztés.
Ryszard Terlecki, a PiS soraiból megválasztott alsóházi alelnök megjegyezte, hogy miközben a PO-KO ragaszkodik az utolsó ülés eheti befejezéséhez, képviselői közül sokan a szerdai ülésen sem jelentek meg. A szerda reggeli szavazáson a PiS 240 képviselője közül 165-en, a PO-KO 155 képviselője közül pedig 92-en voltak jelen.
A lengyel parlamenti képviselők mandátuma az új törvényhozás alakuló ülését megelőző napig szól. A rendszerváltás után a régi összetételű szejm nem ült össze a választások utáni időben, bár ez a megoldás jogilag lehetséges.
Politikai megfigyelők szerint a PiS-nek a választások után is többsége lesz a parlamentben. Az e héten közölt három különböző felmérés szerint a kormánypárt támogatottsága 42,4 és 47,2 százalék között mozog, míg a PO-KO a szavazatok 22,7-27,4 százalékára tehet szert. Bejutna még a parlamentbe 13 százalék körüli támogatottsággal a Baloldal (Lewica) nevű szövetség, valamint a Koalicja Polska (Lengyel Koalíció) tömörülés, melynek támogatottsága 6 százalék körül mozog.
A Polityka című liberális hetilap keddi, több felmérést összesítő elemzése szerint a kormánypárt a 460 fős szejmben 253 mandátumot szerezhet, 21-gyel többet, mint az előző, 2015-es választáson.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready