2019. október 14., hétfő, Helén, Ilona napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:08 Vizsgálja a horvát rendőrség Borkaiék orgiáját15:33 Újabb tanárt hurcolnak meg egy pofátlan "diák" miatt14:47 Ászád csapatai sorban vonulnak be az észak-szíriai településekre - Budapest ismét az agresszor oldalára állt14:12 Megbírságolták a Coca-Colát a buziplakátok miatt, és eltiltották a további lélekszennyezéstől13:46 Ezt hamar lerendezték: Kósa szerint nem a Fidesz, hanem a külföldiek miatt veszítették el a fővárost13:30 A demokrácia ünnepe Tornanádaskán - és egyben ízelítő a jövő "Magyar"országából13:10 Máris elindult a szembenézés és az újratervezés a Fideszben?13:00 Időközi parlamenti választás lesz Dunaújvárosban12:44 Letartóztattak néhányat a párizsi késelő elvbarátai közül12:32 Több településen is döntetlen a polgármester-választás eredménye12:22 Kilenc katalán vezetőt küldenek börtönbe11:57 Tegnap óta Blanka is tudja, hogy trágárságokat ordítozni sokkal könnyebb, mint győzni egy választáson10:54 Molnár Oszkár a fideszes hátbaszúrás ellenére is behúzta Edelényt10:33 Félreérthetetlenül megmutatták a mohácsiak a hullarabló MSZP-snek, hol a helye09:56 Csapás Orbán számára - örvendeznek a német lapok
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Amerikai szenátor: meg kéne fontolni az iráni olajipar bombázását

Reklám

Megosztottak a republikánus döntéshozók egy Irán elleni katonai beavatkozást tekintve. Dél-Karolina állam külpolitikai kérdésekben mindig aktív szenátora, Lindsey Graham hétfőn azt nyilatkozta, hogy Trumpnak meg kéne fontolnia egy iráni olajipari létesítmények elleni támadást.
Mire Utah állam – egyébként meglehetősen Trump-ellenes – szenátora, Mitt Romney azt twittelte, hogy szörnyű hiba lenne a közvetlen beavatkozás, hiszen az USA rengeteg fegyvert adott el Szaúd-Arábiának, melyekkel a királyság meg tudja magát védeni. Ha pedig Rijád válaszcsapásra szánja el magát az olajlétesítményei elleni, valószínűleg iráni hátterű cirkálórakéta-csapások miatt, akkor a 2012-es republikánus elnökjelölt szerint az Egyesült Államoknak készen kell állnia szövetségese közvetett támogatására.
A szenátus egyik demokrata tagja is úgy vélte, lehet, hogy Irán túlment azon a bizonyos határon, és katonai eszközökkel kéne helyre tenni. A Connecticut állambeli Chris Coons így fogalmazott: "Irán a terrorizmus egyik legveszélyesebb állami szintű támogatója. Könnyen lehet, hogy a mostani támadás lesz az, ami katonai választ tesz szükségessé, ha ezt a hírszerzés is szükségesnek látja."
Coons Bloomberg által idézett felvetése saját pártján belül is heves elutasításban részesült, ami nem kis részben annak köszönhető, hogy Szaúd-Arábia népszerűsége a Hasogdzsi-gyilkosságnak, Trump választási kampányának támogatása, illetve az elhúzódó és egyre nagyobb és véresebb blamázsnak tűnő jemeni intervenciónak köszönhetően a demokrata döntéshozók és még inkább a demokrata választók körében a mélypontra süllyedt, és egyre erősebbek azok a hangok, miszerint lazítani kéne a monarchia iránti feltétlen lojalitáson.
A Washington Post szerint a kongresszusban az is megrökönyödést keltett, hogy Brian Hook, a külügyminisztérium Iránnal foglalkozó különleges megbízottja azt bírta mondani, hogy "a szaúdiak ezt a támadást a saját 9/11-ükként élik meg".
Hiszen a 2001. szeptember 11-i terrortámadás 19 elkövetője közül 15 szaúdi volt.
A katonai intervenció szempontjából nyilván az amerikai fegyveres erők felett szinte korlátlan hatalommal rendelkező elnök döntése a mérvadó. Márpedig annak ellenére, hogy Donald Trump a támadást követően még azzal fickóskodott, hogy az amerikai hadsereg és flotta “csőre töltve” várja a fejleményeket, később leszögezte, hogy nem akar háborút Iránnal, és "nincs is ok a sietségre".
Ráadásul akármilyen fenyegető is lehet az Egyesült Államoknak a tény, hogy Irán ilyen kis energiabefektetéssel ilyen nagy káoszt tudott okozni, mégsem amerikai tulajdont ért támadás - nem így júniusban, amikor egy amerikai felderítő drónt lőtt le a Forradalmi Gárda, de Trump akkor sem avatkozott be. Az sem elhanyagolható szempont, hogy Irán összes szabotázsakciójánál gondosan ügyelt arra, hogy emberéletben ne essen kár.
(Index nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready