Több száz tüntető gyűlt össze Kijevben az ellen tiltakozva, hogy Volodimir Zelenszkij beleegyezett abba, választásokat tartsanak az Oroszország támogatta szeparatista keleti régióban. Az ukrán nacionalisták szerint az államfő cserbenhagyta az országot.
Zoom
Volodimir Zelenszkij választási kampányában azt ígérte, véget vet az öt éve tartó, 13 ezer ember életét követelő konfliktusnak. Ugyanakkor a tüntetők szerint a választás túl nagy ár a békéért.
A kelet-ukrajnai Donyec-medencében található Luhanszk és Donyeck nagy részét a Moszkva által támogatott szeparatisták foglalták el 2014-ben, miután Oroszország visszacsatolta a Krím félszigetet Ukrajnától. A harcok következtében több mint egymillió embernek kellett elhagynia az otthonát. A választások kiírása része az úgynevezett Steinmeier-formulának, aminek célja a 2015-ös minszki békemegállapodás nyomán kialakult patthelyzet feloldása.
A német államfő nevét viselő terv az ukrán törvényeken alapuló, az EBESZ által ellenőrzött szabad választásokat írna ki, amit az önrendelkezés követne.
(EN nyomán)