Egyelőre annyit közöltek a hatóságok, hogy Essexben egy elhagyott kamionban 39 holttestet találtak. A rendőrséget éjszaka helyi idő szerint háromnegyed kettőkor értesítették, amikor a tragédiát mentősök felfedezték.
Az eset Grays-ben történt, a Waterglade Ipari Parkban.
A bolgár kamion 25 éves észak-ír sofőrjét letartóztatták. Az ügyben gyilkosság miatt indult vizsgálat. Az áldozatok azonosítása folyamatban van, de hosszú időt fog igénybe venni. Egyelőre azt lehet tudni, hogy az áldozatok között legalább egy tizenéves is van. Az egész ipari parkot lezárta a rendőrség.
A hatóságok úgy tudják, hogy a teherautó Bulgáriából indult, és október 19-én, szombaton érkezett meg az országba. A kamion Angliába feltehetően a walesi Holyheaden keresztül érkezett. A város Írország és Anglia közötti kompos közlekedés egyik bástyája, ha így van, akkor onnan át kellett utazniuk fél Anglián, Grays-ig, a két város 500 kilométerre van egymástól.
Frissítés: nem Bulgáriában szálltak fel a kamionra
Nem Bulgáriában szállt fel a kamionra az a 39 ember, akit szerdán Nagy-Britanniában holtan találtak a bolgár rendszámú jármű rakterében, mert a kamion nem lépett be Bulgáriába 2017-es regisztrációja óta – közölte Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök.
Zoom
Fotó: Europress / Ben Stansall / AFP
A kormányfő a BTV bolgár magántelevízióban nyilatkozva elmondta, hogy Szófia együttműködik a brit hatóságokkal a tragédia vizsgálatában.
"A kamiont 2017-ben egy ír nő jegyeztette be Bulgáriában. Ezután a jármű elhagyta az országot, és azóta nem lépett be. Ezért bennünket nem lehet kapcsolatba hozni az üggyel, azon kívül, hogy a kamionnak bolgár rendszámtáblája van" – mondta Boriszov.
A szófiai külügyminisztérium szerdán közleményt adott ki, amely szerint a Scania márkájú kamiont egy ír nő tulajdonában álló cég regisztrálta Várnában. A londoni bolgár nagykövetséget a brit rendőrség tájékoztatta erről. A BNR bolgár közszolgálati rádió meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a kamiont 2017. június 19-én regisztrálták Bulgáriában, a jármű másnap elhagyta az országot, és azóta nem tért oda vissza.
Jackie Doyle-Price, Thurrock konzervatív párti alsóházi képviselője a Twitteren közzétett bejegyzésében egyenes utalást tett arra, hogy embercsempészettel összefüggő bűncselekményről lehet szó.
(MTI - Index - 24.hu nyomán)