Megállapodásra jutott és lezárta régóta húzódó kereskedelmi vitáját az Egyesült Államok és Kína az amerikai importvámok ügyében.
Utóbbi vállalta, hogy az eddiginél több amerikai terméket és szolgáltatást vásárol, az USA pedig csökkenti a kínai árukra kivetett vámokat, illetve nem vezeti be december 15-én az újabb, évi 160 milliárd dollár értékű kínai termékeket sújtó 15 százalékos pótvámot.
A két ország képviselői pénteken egy időben jelentették be, hogy tető alá hozták a régóta várt részmegállapodást.
Donald Trump amerikai elnök a Twitteren közölte azt is, hogy azonnal megkezdik a tárgyalásokat az átfogó megállapodás megkötésének érdekében, nem várják meg a jövő novemberi amerikai elnökválasztást. Jelezte, hogy a kínai importtermékekre korábban bevezetett pótvámok közül a 25 százalékos tarifa érvényben marad, a többit pedig 7,5 százalékra csökkentik. Megerősítette, hogy a december 15-re beütemezett vámemelés elmarad.
Pekingben az érintett minisztériumok magas rangú képviselői sajtótájékoztatójukon rámutattak, hogy a megállapodás védeni fogja a külföldi cégek érdekeit Kínában, csakúgy, mint a kínai vállalatok jogos érdekeit az Egyesült Államokban.
Az esetleges megállapodást már csütörtökön megszellőztették, a hírre valósággal kilőttek az amerikai és európai részvénypiacok.
(MTI - HVG)