2020. május 30., szombat, Janka, Zsanett, Vászoly napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:38 Rendelőben lopott telefont ez a fiatalember17:21 Tévéseket robbantottak fel Kabulban16:59 Már Bugárnak sem volt bőr a képén tovább ragaszkodni a pártelnöki székéhez16:40 Von der Leyen és Borrell a WHO-ban maradás mellett győzködi Trumpot16:24 Jeruzsálemben egy autista palesztint szabályosan kivégeztek a kiválasztottak16:13 Drogos Tamás kórházba szállítás közben a mentősökre támadt15:54 Az Osztrák Nagydíjjal indulhat a Forma-1-es szezon15:37 Babis holdingja szárnyal: háromszorosára hízott az Agrofert profitja15:11 Hongkong Peking-barát igazságügyi minisztere: "szó sincs az autonómia korlátozásáról"14:55 "Akkor is tudnunk kell, hogy az Isten jó, és jót akar népének"14:34 Foggal-körömmel-vascsővel ragaszkodott az autójához egy meglett komáromi férfi13:56 Párizs, Berlin és London is Washington miatt szomorú13:35 Bulgáriából is zökkenőmentesebb a hazatérés, akkor is, ha a tolvajállamon keresztül történik az utazás13:12 Megbüntettek egy hazudozó román magyargyűlölőt, aki tankokat is bevetne a székelyek ellen12:57 Kiengedték a fegyházból Kaiser Edét, a móri mészárlásért tévesen leültetett bűnözőt
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Kaczynski levélben választana májusban elnököt, ellenzéke inkább a várható jövő évi gazdasági nehézségekkor voksoltatna

Reklám

Jelenleg nincs alkotmányos lehetőség a május 10-ére kiírt lengyel elnökválasztás elhalasztására, a szavazás minap javasolt, levélben történő lebonyolítása teljesen biztonságos az állampolgárok egészségére nézve - jelentette ki egy pénteki interjúban Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke.
Jaroslaw Kaczynski annak kapcsán nyilatkozott, hogy a lengyel parlamenti alsóház a várakozások szerint pénteken napirendre tűzheti azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében az idei elnökválasztáson minden szavazó levélben voksolna.
Jelenleg nem állnak fenn olyan körülmények, amelyek miatt indokolt lenne a választás elhalasztását lehetővé tevő szükségállapot meghirdetése - mondta Kaczynski a lengyel közszolgálati rádiónak.
A választás elhalasztása jelen körülmények között az alkotmányos előírások egyértelmű megsértését jelentené - hangsúlyozta, utalva ezzel arra, hogy a lengyel alaptörvény szerint a választás elhalasztása katasztrófahelyzet, illetve szükség- vagy hadiállapot esetén lehetséges.
A lengyel kormány viszont márciusban járványhelyzetet hirdetett, ennek keretében hozza meg a koronavírus-járvány kezeléséhez szükséges intézkedéseket.
Abszurdnak nevezte Kaczynski azokat az ellenzéki felvetéseket, miszerint a PiS-nek "véres lesz a keze", vagyis az emberek életét veszélyezteti, ha nem halasztja el választást a járvány miatt. Rámutatott: Németország bajor tartományában március 29-én tartották meg a helyhatósági választások második fordulóját, szintén kizárólag levélszavazás útján.
A választási eredmények esetleges meghamisítását illetően Kaczynski közölte: a levélben szavazás ebből a szempontból is sokkal biztonságosabb.
Annak kapcsán, hogy a lengyel ellenzék a választást jövőre akarja halasztani, a politikus elmondta: a koronavírus-járvány miatt világszerte, így Lengyelországban is "súlyos, példa nélküli gazdasági válság" várható, amellyel egy év múlva feltehetőleg "fájdalmas harcot kell vívni".
A PiS vetélytársai "ma valószínűleg nagyon alacsonynak találják saját esélyeiket, és azt gondolják, hogy jövőre ez megváltozik" - jelentette ki.
A helyzet egyéb lehetséges megoldásaként Kaczynski az alkotmány olyan módosítását említette, amely nem egy, hanem több évvel hosszabbítaná meg a jelenlegi államfő megbízatását.
A járványhelyzetre és a választók biztonságára hivatkozva a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform jelöltje, Malgorzata-Kidawa Blonska múlt vasárnap felfüggesztette elnökválasztási kampányát, és a májusra kiírt szavazás bojkottjára szólított fel. A PiS jelöltje, Andrzej Duda jelenlegi elnök álláspontjáról egyik tanácsadója csütörtökön azt mondta: az államfő támogatná a levélben szavazást, amennyiben azt az egészségügyi követelményekkel és az alkotmányos, demokratikus szabályokkal összhangban szervezik meg.
A PiS egyik koalíciós partnere, az Egyetértés (Porozumienie) kispárt jelezte: a választási törvény módosítására vonatkozó pénteki szavazáson ellenezni fogja a levélben szavazás általános alkalmazását a májusi választáson. Az Egyetértésnek 18 tagja van a PiS 235 fős frakciójában, így előfordulhat, hogy a 460 fős alsóházban a kormánypárt nem rendelkezik majd a szükséges szavazatszámmal a módosítás jóváhagyásához.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready