Bezár!
2020. május 27., szerda, Hella, Gyula, Szörényke napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
12:33 Gyöngyöspata üzenete: 2040 óra hiányzás és háromszori megbukás 3 millió forintot ér12:20 Több mint 12 ezer kilométert tett meg egy kakukk hazafelé Afrikából Mongóliába12:07 TASZ, segíts: négy évre ítéltek egy szegény visszaesőt, pedig gyerekei vannak!11:27 Péntektől nyitnak a fővárosi éttermek zárt terei, valamint a játszóterek is11:15 Őrizetbe vettek egy ügyvédet, aki saját ügyfelét zsarolta meg10:55 "Jól tettétek, hogy megöltétek a két büdös rasszista kutyát, kínozni is kellett volna őket!"10:47 Tizennégy tagú internetes csalóbandát fogott el a rendőrség10:23 "Primitív ösztönű cselekvés" - Gaudi-Nagy Tamás a cigánybűnözés ismérveiről10:08 Bulgáriában június elsején újranyitnak az éttermek, bárok és kávézók09:53 Először fordult elő, hogy a Twitter pontatlannak minősítette Trump bejegyzését09:42 Megszűnik a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.09:22 Autóipari befektetésekre készül Kínában a Volkswagen08:53 "Asszony kell a házhoz" - a bölcsesség gyakorlatba ültetése turai módra08:33 A távozó amerikai hírszerzési főnök további dokumentumok titkosítását oldotta fel07:58 Trump Biden maszkján élcelődött, aki erre tökéletes kreténnek nevezte
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Zsidóbűnözés :: :: Hozzászólások

A jordán király óva intette Izraelt a további palesztin területek bekebelezésétől

Reklám

Óva intette Izraelt egyes palesztin területek bekebelezésének lehetséges következményeitől II. Abdalláh jordániai király a Der Spiegel című német hetilap pénteki kiadásában megjelent interjújában.
"Amennyiben Izrael júliusban tényleg annektálja a Jordán folyó nyugati völgyét, az súlyos konfliktushoz vezetne a Jordán Hásimita Királysággal" is - figyelmeztetett II. Abdalláh.
"Mi történne, ha a Palesztin Hatóság összeomlana? Mindez még több káoszhoz és szélsőségességhez vezetne a régióban" - jelentette ki.
Az uralkodó hangsúlyozta, nem akarja a viszály légkörét kelteni. "Ugyanakkor minden lehetőséget számba veszünk. A nemzetközi közösség és ezen belül Európa több országával is egyetértünk abban, hogy a Közel-Keleten nem szabad, hogy az erősebb törvénye érvényesüljön" - mondta.
Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy az Arab-öböl menti államoknak fontosabb-e a szembenállás Iránnal, mint a kétállami megoldás célkitűzése Izrael és a palesztinok számára, a jordániai uralkodó így felelt: "Az Arab Liga tanácskozásain az egyállami megoldásra vonatkozó javaslatot még mindig vehemensen elutasítják".
A német állásponttal kapcsolatos elvárásait firtató kérdésre felelve II. Abdalláh kijelentette: "Németország tudja, mi a helyes döntés az izraeli-palesztin kérdésben". "Szövetségesek és barátok vagyunk, és ebben a kérdésben közösen haladunk előre" - tette hozzá.
Az európai uniós tagállamok nem egységesek a Jordán-völgy, valamint a ciszjordániai (az ENSZ szerint nemzetközi jogba ütköző - a szerk.) zsidó telepek elcsatolásának vitatott tervét illetően. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter például a többi EU-tagországbeli kollégáival folytatott videokonferenciája előtt a Krím félsziget "Oroszország általi bekebelezéséhez" hasonlította az elképzelést. Az EU 2014-ben szankciókkal reagált a Krím félsziget annexiójára, Izrael esetében azonban egy ilyen lépés elemzők szerint szinte kizárt.
Frissítés: Az EU is ellenzi a tervet: tovább tárgyalgatna és az USA-val tenne igazságot
Az Európai Unió határozottan ellenez mindenfajta annexiós tervet, ugyanakkor fokozza diplomáciai erőfeszítéseit az izraeli-palesztin konfliktus további elmérgesedésének megakadályozására - közölte Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az uniós tagországok külügyminisztereinek videókonferenciáját követően tartott sajtótájékoztatóján, pénteken.
A külügyminiszerek tanácskozásának a közel-keleti konfliktussal foglalkozó napirendjén szerepelt Izrael azon terve is, amely szerint magához csatolná a megszállt palesztin területeken lévő illegális zsidó telepeket.
Josep Borrell sajtóértekezletén aláhúzta: a tagországok megerősítették a két államon (Izrael mellett a palesztin államon) alapuló békés, tárgyalások útján elérni kívánt megoldás melletti támogatásukat. Ahhoz azonban, hogy ez lehetséges legyen, biztosítani kell a nemzetközi jog betartását, és el kell kerülni, hogy bármelyik fél egyoldalúan lépjen fel - húzta alá.
"Arra kell törekednünk, hogy megakadályozzuk az annexióhoz vezető esetleges kezdeményezéseket" - fogalmazott.
Az unió a diplomáciai eszköztár valamennyi lehetőségét használni fogja, hogy mindenfajta egyoldalú és visszafordíthatatlan lépést megakadályozzon. A következő napokban megbeszélések várhatók az izraeli és a palesztin felek mellett az arab országokkal, valamint az Egyesült Államokkal egyaránt - tette hozzá.
Borrell elmondta, a tagországok sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy Törökország még mindig nem válaszolt az Európai Unió azon felhívásaira, hogy szüntesse meg a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és földgázmezők feltárását célzó, illegális próbafúrásait Ciprus északkeleti részén. Az EU ismételten felszólította Törökországot, hogy a nemzetközi joggal összhangban tartsa tiszteletben Ciprus önállóságát - közölte a főképviselő.
Beszámolója szerint az EU nemtetszését fejezte ki amiatt is, hogy a török légierő lakott területeket érintően és tengeri berepülések révén többször megsértette Görögország légterét. Törökországnak kerülnie kell a fenyegető és a jószomszédi kapcsolatokat nehezítő cselekedeteket, és tartózkodnia kell az EU-tagállamok légtérének megsértésétől. A nemzetközi közösség minden tagjának tartózkodnia kell az olyan intézkedésektől, amelyek alááshatják a regionális stabilitást és biztonságot - húzta alá.
Borrell pénteken kiadott közleményében azt is bejelentette, hogy az Európai Unió és a spanyol kormány nemzetközi adományozói konferenciát szervez május 26-án a venezuelai és a szomszédos latin-amerikai országokban élő menekültek és bevándorlók megsegítésére.
Az ENSZ menekültügyi hivatala (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) támogatásával létrejövő konferencia célja, hogy tudatosítsa a soha nem látott válság mélységét, és forrásokat mozgósítson a lakóhelyüket elhagyni kényszerült lakosság és az őket befogadó közösségek támogatására - közölte a főképviselő.
(MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready