Fehéroroszországban a hatóságok nem fogják engedni a forradalmakat - jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök fehérorosz az Állambiztonsági Szolgálat (KGB) vezetőjével, Valerij Bakulcsikkal tartott hétfői megbeszélésen, amelyet a hétvégi tüntetések nyomán tartottak.
A Fehéroroszországot bő negyedszázada kormányzó Lukasenka a Belta fehérorosz hírügynökség szerint arról beszélt, hogy az országban az elnökválasztási kampányban nem lesznek "Majdan-tüntetések", mint 2014-ben Ukrajnában. Mint mondta, megengedhetetlen lenne, ha az ellenzék támogatói úgy próbálnák megdönteni kormányát, mint az Ukrajnában és Örményországban történt az ottani vezetésekkel.
"Sosem fogjuk engedni a helyzet destabilizálódását" - jelentette ki Lukasenka. Hangsúlyozta: a nemzetbiztonság mindennek az alapja. "Az Állambiztonsági Szolgálatnak az elnökkel együtt vezető szerepe van az ország függetlenségének és szuverenitásának megőrzésében" - hangsúlyozta.
Szakértők az országot 1994 óta kemény kézzel irányító Aljakszandr Lukasenka elnök győzelmére számítanak az augusztus 9-én esedékes elnökválasztáson. A 65 éves Lukasenka újra indul a tisztségért, amelyet hatodszor nyerhet el. Az előző, 2015-ös elnökválasztáson a szavazatok 83,5 százalékát sikerült megszereznie a fehérorosz választási bizottság szerint.
Lukasenka szerint a fehérorosz ellenzék soraiban nincsenek Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz vagy Nikol Pasinján örmény miniszterelnökhöz mérhető politikusok. Zelenszkijt tavaly választották meg, míg Pasinján két éve egy tüntetéshullám nyomán került hatalomra.
A fehérorosz független sajtó szerint a hétvégén országszerte mintegy ötven kormányellenes tüntetőt vettek őrizetbe. A Tut.by hírportál úgy tudja, Mikola Sztatkevics ismert ellenzéki politikust vasárnap tartóztatták le. Sztatkevicst hétfőn 15 napos elzárásra ítélték, mert május 24-én egy nem engedélyezett tüntetést szervezett Minszkben. Az ellenzéki politikus korábban több évet töltött börtönben, miután Lukasenka kihívójaként indult a 2010-es elnökválasztáson.
(MTI)