Az afgán kormány elfogadta, hogy a jövőben az anya neve is szerepeljen a gyermek születési bizonyítványában. Ez a női jogok védelmezőinek ritkaságszámba menő győzelmét jelenti a konzervatív muszlim országban.
Jogvédők évek óta kampányoltak azért, hogy az anya neve bekerüljön a gyermek hivatalos okmányaiba, így a születési bizonyítványba. Eddig ugyanis csak az apa neve szerepelt a személyazonosításra alkalmas iratokban.
A kampány azonban heves ellenzésre talált a konzervatív patriarkális muszlim országban,
ahol még a nő nevének használata is gyakran sértőnek számít.
A nő nevét gyakran az esküvői meghívón sem tüntetik fel - csak az apáét és a jövendő férjét -, sőt a saját sírján sem.
A kormány jogi bizottsága a héten Mohammad Szárvar Danis alelnök vezetésével elfogadta a javaslatot a törvénymódosításról, így a jövőben mindkét szülő neve szerepel a személyi okmányokban.
"A döntés, hogy az anya nevét is feltüntetik, nagy lépés a nemek egyenlősége és a nők egyenjogúságának megvalósítása felé" - mondta az alelnök.
A törvénymódosítási javaslatot még a férfi többségű parlamentnek is el kell fogadnia, és az államfőnek is alá kell írnia.
A javaslatot Nahíd Farid független képviselő, a parlament nőügyi bizottságának elnöke és más képviselők dolgozták ki és a nyári szünet végén, szeptember 21. után nyújtják be a törvényhozásba.
A döntés akkor született, amikor az afgán kormány a tálibokkal való béketárgyalásra készül a szunnita muszlim radikálisok és az amerikai kormány által aláírt megállapodás értelmében.
Sok afgán nő attól tart, hogy a kormány és a tálibok közötti majdani megállapodás nem tartja tiszteletben a jogaikat, és az amerikai katonák kivonásával és a tálibok visszatérésével megszűnnek a nehezen kivívott jogaik, így az oktatáshoz és a szabad mozgáshoz való joguk.
A tálibok 2002-ig tartó uralmuk idején szigorú iszlám törvénykezést vezettek be, gyakoriak voltak a nyilvános korbácsolások és megkövezések. Az afgán nők kötelesek voltak eltakarni az arcukat, nem tanulhattak, nem dolgozhattak, és férfi rokon nélkül nem hagyhatták el a házat.
A tálibok közölték, hogy engedik a nők tanulását és foglalkoztatását, de csak az iszlám törvényeknek megfelelően.
(MTI)