2020. október 25., vasárnap, Blanka, Bianka napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:10 Több településen romlott a levegőminőség10:57 Egy héttel tovább végezhet energetikai feltárásokat a török kutatóhajó10:42 Rómában zavargások voltak a kijárási tilalom miatt10:21 Egy kis segítség a darafóboknak10:10 Meghalt 35 beteg, 3149-cel nőtt a fertőzöttek száma10:04 Ukrajnában óvintézkedések mellett tartják a helyhatósági választást, Klicsko is megfertőződött09:51 A francia nemzetgyűlés meghosszabbította a rendkívüli állapotot09:32 Pozitív lett az amerikai alelnök kabinetfőnökének tesztje09:11 Meghalt a Samsung elnöke08:45 Robbanás történt egy orosz tartályhajón, többen eltűntek08:15 A Fidesz megszüntette az ország egyetlen '56-os múzeumának működési támogatását07:44 Szlovéniában bezárt a boltok zöme, leállt a szolgáltatóipar egy része és az idegenforgalom07:32 Brüsszelben éjszakai kijárási tilalmat, kötelező utcai maszkviselést, a színházak és mozik bezárását rendelték el06:53 Ismét a Szent István vértanúról elnevezett egykori római magyar templomban tartanak misét a magyar híveknek21:33 Lukasenka emlékeztette Pompeót, hogy Putyin a barátjuk
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Lavrov: Moszkva és Peking nem fog a nyugati szabályok szerint játszani

Reklám

Nagy hiba azt gondolni, hogy Oroszország és Kína minden körülmények között a nyugati szabályok szerint fog játszani - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön a külföldre sugárzó RTVI televíziónak nyilatkozva.
"Az Oroszországra való nyomásgyakorlás korszaka, amely akkor kezdődött el, amikor a Szovjetunió széthullásának folyamata, amelynek folyamán a Nyugat úgy gondolta, hogy Oroszország a zsebében van, visszafordíthatatlanul véget ért" - nyilatkozott az orosz diplomácia vezetője.
"Sajnos, a Nyugat képtelen egészében megérteni és elfogadni, hogy Oroszország önálló lépéseinek sem országon belül, sem a nemzetközi színtéren nincs alternatívájuk" - tette hozzá.
Mint mondta, nem számít radikális változásokra az orosz-amerikai kapcsolatokban, bárki győzzön az elnökválasztáson az Egyesült Államokban, amelynek eredményét Moszkva tiszteletben fogja tartani. Nem kívánt a tengerentúlon zajló kampány kommentálásába bocsátkozni, mert azt szerinte ismét amerikai belügyekbe való orosz beavatkozásként interpretálnák. Megjegyezte, hogy számos globális probléma megoldásához szükség lenne a két ország együttműködésére.
Lavrov úgy vélekedett, hogy nem csak az egykori szovjetköztársaságok, de egyetlen más ország sem járt még jól az amerikai "puha erő" alkalmazásától.
"Nézzék ezt meg bármelyik más régióban, ahol az amerikaiak rendszert váltottak" - hangoztatta az orosz miniszter, Irakot és Líbiát hozva fel példának. Hangot adott reményének, hogy Szíriában másképp alakulnak majd a dolgok.
Fehéroroszországról nyilatkozva felhívta a vele szomszédos országokat, elsősorban Litvániát, hogy hagyjon fel az ottani folyamatok irányításával és az elnökválasztás eredményét vitató helyi ellenzék felhasználásával. Kifogásolta, hogy a Vilniusba menekült Szvjatlana Cihanouszkaja volt elnökjelölt támadta a Minszk és Moszkva közötti kapcsolatokat, és hűségesküjük megszegésére, "lényegében hazaárulásra" szólította fel a fehérorosz erőszakszervezetek tagjait.
Kifejezte meggyőződését, hogy a fehérorosz helyzet hamarosan normalizálódik. Rámutatott, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn Szocsiban tartott találkozójukon megerősítették: készek az 1999-ben a Szövetségi Állam létrehozásáról szóló szerződést az aktualitásoknak megfelelő módon megreformálni.
Lavrov kétségbe vonta, hogy a jelenlegi kijevi vezetéstől számítani lehetne a délkelet-ukrajnai rendezésről szóló minszki megállapodások végrehajtására. Szavai szerint az ukrán fél ehelyett megkísérli azokat kiforgatni és Oroszországra hárítani a felelősséget a haladás hiányáért, holott a megállapodásokban Oroszországról egyáltalán nem esik szó. Megismételte az orosz álláspontot, amely szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa által is megerősített egyezség értelmében az ukrán hadsereg csak akkor veheti vissza a határ ellenőrzését, ha a szakadár területek különleges státusa már bekerül az ukrán alkotmányba, ha a Donyec-medencében amnesztiát hirdettek ki, és megtartották a választásokat.
Felidézte, hogy 2014 áprilisában - az ukrajnai fordulat után - Genfben John Kerry akkori amerikai külügyminiszter az Európai Unió és Ukrajna képviselőjének jelenlétében nyíltan arról beszélt, hogy általánosan elismert a Krím Oroszországhoz tartozása, azonban a még egy népszavazás megtartását javasolta az "újraegyesítésről" (a félsziget elcsatolásáról). Ezt azonban, mint mondta, a másik három fél azóta "elfelejtette".
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready