Az amerikai kormány bejelentette szombaton, hogy visszaállított minden ENSZ-szankciót Iránnal szemben. A világ legtöbb országa elutasítja az egyoldalú lépést, illegálisnak tartja, és ebből az éles szembenállásból valószínűleg heves vita lesz a világszervezetben annak idei közgyűlési ülése előtt - állapította meg az AP hírügynökség.
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter 30 nappal ezelőtt jelentette be, hogy az Egyesült Államok újra be akarja vezettetni Irán ellen azokat az ENSZ-szankciókat, amelyek fokozatos feloldása szerepel az Iránnal megkötött 2015-ös nukleáris megállapodásban, mert szerinte Teherán megszegte a kötelezettségeit. Ezért Washington a maga részéről elindította a szankcióvisszaállítási mechanizmust, amelynek értelmében közép-európai idő szerint vasárnap hajnali 1 órakor a maga részéről újra életbe léptette a büntetőintézkedéseket. Az amerikai kormány azzal is indokolja ezt, hogy a Biztonsági Tanács képtelen volt meghosszabbítani az Iránnal szembeni fegyverszállítási embargót, amely 13 évig érvényben volt, és októberben lejár.
Zoom
A Fehér Ház azt tervezi: hétfőn kiad egy rendeletet arról, hogy milyen módon akarja kikényszeríteni a szankciók betartását minden ENSZ-tagállam által, a külügy- és a pénzügyminisztérium pedig ismertetni fogja, hogy Washington milyen eszközökkel fogja büntetni a szankciókat be nem tartó magányszemélyeket és vállalkozásokat.
Az amerikai lépést azonban mereven ellenzi a Biztonsági Tanács többi tagja, és fogadkoznak, hogy nem vesznek róla tudomást. Azzal érvelnek, hogy az Egyesült Államok 2018-ban felmondta a 2015-ös megállapodást, így már nem indíthatja el a szankcióvisszaállítási mechanizmust. Washington szerint viszont azért indíthatja el, mert a szerződés aláírója volt, és mert tagja a BT-nek.
Irán szombaton levelet küldött a Biztonsági Tanácsnak, és ebben kijelentette, hogy az amerikai intézkedés semmis, nincs jogi érvénye, ezért teljesen elfogadhatatlan. Irán ENSZ-nagykövete szerint az Egyesült Államok csak még jobban elszigeteli magát a világban.
Mohammed Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter azt mondta szombaton az iráni állami tévében: "a nemzetközi közösségnek szembe kell szállnia az Egyesült Államok szankcióival, amelyekkel zsarnokoskodik, különben maholnap maga is elszenvedője lesz ilyeneknek", mint például az Észak- Áramlat gázvezeték esetében.
Frissítés: Teherán: az Egyesült Államok a történelem rossz oldalán áll
Vasárnap Teherán felszólította a világot, hogy "egyhangúlag" ítélje el "a felelőtlen amerikai lépéseket".
"Azt várjuk a nemzetközi közösségtől és a világ minden országától, hogy szálljanak szembe a Fehér Házban lévő rezsim felelőtlen lépéseivel, és szólaljanak meg egységes hangon" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Szaíd Hatibzadeh iráni külügyi szóvivő.
Úgy ítélve meg, hogy Washington "elszigetelt" és "a történelem rossz oldalán áll". Az iráni külügyi szóvivő leszögezte: Teherán azt az üzenetet küldte az Egyesült Államoknak, hogy térjen vissza a nemzetközi közösségbe, és tartsa tiszteletben a kötelezettségvállalásait.
Az orosz külügyminisztérium is elítélte vasárnap az egyoldalú amerikai bejelentést az ENSZ-szankciók újból érvényességéről, mondván, hogy a washingtoni állítások minden jogi alapot nélkülöznek.
"Az Egyesült Államok illegitim kezdeményezéseinek és lépéseinek jellegüknél fogva nem lehet a többi országra nézve nemzetközi jogi érvénye" - fogalmazott közleményében a moszkvai külügyminisztérium.
Oroszország, Irán szövetségese azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy bohózatot játszik, és hangsúlyozta, hogy az amerikai kijelentések nem felelnek meg a valóságnak.
Washington magatartása "súlyos csapást mért az ENSZ Biztonsági Tanácsa tekintélyére", és nyíltan megmutatta, hogy "semmibe veszi annak döntéseit és az egész nemzetközi közösséget" - olvasható a közleményben.
Oroszország a teljes támogatásáról biztosította a BT tagjai többségének álláspontját, amely szerint Washington kezdeményezésének nincsen jogi érvénye. Hozzátette, hogy folytatják a 2015-ben megkötött atomalku megvalósítása érdekében tett erőfeszítéseket.
2. frissítés: Európából is érkeztek reakciók
Közleményt adott ki a brit, a francia és a német külügyminiszter, valamint Josep Borrell az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is, amelyben leszögezték, hogy az Egyesült Államoknak nincs joga visszaállítani az ENSZ-szankciókat Iránnal szemben, miután két évvel ezelőtt felmondta az atomalkut.
"Fáradhatatlanul dolgoztunk a nukleáris megállapodás fenntartása érdekében, és továbbra is így fogunk tenni" - írták.
3. frissítés: Iráni elnök: "soha nem fogunk behódolni"
Kudarc vár az Egyesült Államokra az Iránnal szembeni ENSZ-szankciók tervezett visszaállításának ügyében - jelentette ki az iszlám köztársaság elnöke vasárnap.
Televíziós beszédében Haszan Róháni arról számolt be, hogy a nemzetközi közösség negatívan reagált az amerikai kezdeményezésre.
"Soha nem fogunk behódolni az amerikai nyomásnak, megsemmisítő választ fogunk adni Amerika zaklatására" - hangsúlyozta.
A washingtoni bejelentést követően történelmi mélypontra süllyedt az iráni riál értéke az amerikai dollárral szemben.
4. frissítés: Pompeo: az európaiak a kisujjukat sem mozdítják
Az európaiak "a kisujjukat sem mozdítják" az iráni fegyverkereskedelem megakadályozására - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában.
"Sok minden történne, ha nem állítottuk volna vissza az ENSZ Biztonsága Tanácsa szankcióit" - jelentette ki Pompeo. Kifejtette, hogy e büntető intézkedések visszaállítása nélkül Teherán "fegyvereket, páncélozott járműveket, légvédelmi rendszereket vásárolt volna. Hozzáfűzte: e vásárlásokra "heteken belül" sor került volna. "És az európaiak nem csatlakoztak hozzánk ebben a kérdésben" - szögezte le a miniszter. Konkrétumok említése nélkül közölte, hogy több európai politikus "magánúton" támogatásáról biztosította Washingtont. "Tudják, hogy igazunk van" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az európaiak "fel sem emelték az ujjukat".
Mike Pompeo bírálta az európai döntés esetleges következményeit, és példaként Libanont hozta fel.
"Mindenki azt akarja, hogy Libanonban jobban menjenek a dolgok. De azok a fegyverek, amelyeket Irán elad majd, a Hezbollah kezében végzik, és ezzel tragikusan rosszabbá válik a libanoniak élete" - hangoztatta. Utalva Emmanuel Macron francia államfőre, aki aktív diplomáciát folytat Libanonnal kapcsolatban, leszögezte: "Macron kezdeményezése ellenére sem csatlakoztak az európaiak hozzánk, hogy véget vethessünk az iráni fegyverkereskedelemnek".
Vasárnap délelőtt Mike Pompeo egy texasi templomban szólva, politikai változásokat szorgalmazott Iránban. "Imádkozunk az iráni népért, hogy olyan kormánya legyen, amelyet megérdemel, amely tiszteletben tartja az iráni életeket" - mondta.
(MTI)