Az ulmi evangélikus közösség úgy döntött, a templom több száz éves Betlehemét idén a három király nélkül mutatják be. Ennek oka: Menyhért, a szerecsen király "egyértelműen rasszista ábrázolása" – számol be a Welt.
A három figurát, köztük a fekete Menyhértet nem szabad ebben az évben bemutatni – közölte Ernst-Wilhelm Gohl, a templom dékánja. Úgy fogalmazott: ezzel a közösség a Németországban zajló rasszizmus-vitára kíván "reagálni".
Zoom
"Menyhért fabábuja vastag ajkaival és idomtalan alakjával mai szempontból egyértelműen rasszistának tekinthető" – folytatja szánalmas eszmefuttatását Gohl.
Zoom
Ezt a közösség nem tudja és nem is akarja ebben a formában meghagyni. Ezért idén a karácsony történetét Lukács evangélista szerint mesélik el, ebben a három király alakja nem bukkan fel. A döntéssel az evangélikus közösség szeretné elkerülni az ünnepek alatti feszültséget, vitát. Menyhért figurájáról a végleges döntést a lehető legnagyobb nyugalomban, az újév során szeretnének hozni.
A betlehemi királyok ábrázolása egészen a 11. századig nyúlik vissza. Míg Németországban Menyhértet, a magyar kultúrában a három király közül hagyományosan Boldizsárt tekintik szerecsen, vagyis fekete királynak. A három király alakja a néphagyományból származik, a Biblia eredeti, görög nyelvű szövege sem számukat, sem nevüket, sem minőségüket nem említi, egyszerűen napkeleti bölcsekről beszél.
(Die Welt - Mandiner nyomán)