Mintegy tucat Árás-4 típusú, 122 milliméteres rakéta csapódott be az amerikai hadsereg által is használt Ánbár tartománybeli ’Ájn el-Ászád Légitámaszpontra Irakban. A rakétatámadást valószínűleg az egyik Irán-barát iraki sí’ita szervezet hajtotta végre válaszként az amerikai légierő által a Hizbulláh Osztagai nevű, ugyancsak Irán támogatását élvező iraki sí’ita szervezet elleni múlt heti bombatámadásra. A ma reggeli rakétatámadásnak több amerikai sebesültje is van - írja a southfront.org hírportál.
Zoom
Ma reggel rakétasorozatot indítottak az Irakban ideiglenesen állomásozó, demokráciaexportőr amerikai hadsereg légiereje által is használt ’Ájn el-Ászád Légitámaszpontra. A jelentések szerint mintegy tucatnyi Árás-4 iráni gyártmányú, 122 milliméteres rakéta csapódott be a légitámaszpontra, aminek következtében többen megsebesültek. A rakétákat a légitámaszponttól mintegy nyolc kilométeres távolságból indították.
Zoom
Az Ájn el-Ászád Légitámaszpont Irakban (fotó: AP)
Az Aszáib Áhl el-Hákk nevű Irán-barát szervezetre hivatkozva a Száberin News azt azonban közölte, hogy rakétatámadás után a légitámaszpontról sebesült amerikaiakat szállítottak kórházba. A támadás következtében tűz is keletkezett az ’Ájn el-Ászád (magyarul: a farkas forrása - عين الأسد) Légitámaszponton. Megjegyezzük, hogy a Kászem Szolejmáni tábornok, az Iráni Forradalmi Gárda Kodsz Erők nevű különleges egységének parancsnoka ellen 2020 januárjában, a bagdadi repülőtéren végrehajtott amerikai terrortámadás után Irán is támadást intézett az ’Ájn el-Ászád Légitámaszpont ellen.
Az Irán támogatását élvező iraki sí’ita milícia ma reggeli rakétatámadása valószínűleg válasz volt arra a múlt heti amerikai támadásra, amelynek során az amerikai légierő harci gépei hét darab, egyenként 225 kilogrammos bombát dobtak a Hizbulláh Osztagai (Kátáib Hizbulláh - كتائب حزب الله) nevű, ugyancsak Irán-barát iraki sí’ita fegyveres szervezetre az iraki-szíriai határ menti Bukmál körzetben. Mint ismert, a Hizbulláh Osztagai milícia az amerikai katonák Irakból történő mielőbbi távozásáért harcol. A milícia korábbi parancsnoka a tavaly januárban a bagdadi repülőtéren amerikai merénylet áldozatává vált Ábu Máhdi el-Muhándisz volt.
H. J. – Kuruc.info