Binjámin Netanjáhu miniszterelnök, s a tegnapi választások után újfent a legnagyobb párttá vált Likud elnöke az elmúlt órákban lázasan keresi azt a kormánykoalíciós pártot, amelynek csatlakozásával meglenne számára a kormányalakításhoz szükséges 61 mandátum. Egyelőre ugyanis még mindig csak 59 van. Reggel óta beszélnek annak lehetőségéről, hogy a mérleg nyelvét végül a parlamentbe bejutott kisebbik palesztin párt képezheti. A palesztin párt elnöke ugyan az Iszlám Mozgalom elnökhelyettese, de tiszteletben tartja a zsidó holokauszt-megemlékezését – írja a Jedi’ot Áháronot és a mekomit co.il.

Binjámin Netanjáhu tegnap este a Likud választási központjában (fotó: videókép)
Izraelben ma délután átmenetileg felfüggesztették a szavazatszámlálást, miután „emberi tévedés” miatt 180 urna tartalmát újra kellett számolni. Az újraszámlálás után nem változott már a reggeli órákban ismertté vált helyzet, miszerint Binjámin Netanjáhu miniszterelnöknek, a Likudnak és a vele kormánykoalícióra lépni szándékozó kisebb pártoknak egyelőre nincs meg a kormányalakításhoz szükséges 61 mandátuma az Izraeli Parlamentben. A jelenlegi állás szerint egyetlen párt siethet a nem várt kellemetlen helyzetbe került Bibi megsegítésére: az öt mandátummal rendelkező Egyesített Arab Lista (Rá’ám), s annak elnöke, Manszúr ’Abbász (46).
Zoom
Manszúr Abbász, az Egyesített Arab Lista elnöke
Bibi mindenképpen szeretné megalakítani a legújabb kormányát, de a Likud választóit meglehetősen zavarja az, hogy a lehetséges kormánykoalíciós partner egy palesztin párt, a már említett Egyesített Arab Lista, amely valójában az Izraelben tevékenykedő Iszlám Mozgalom politikai szárnya. A párt elnöke, mától ismét parlamenti képviselő, Manszúr ’Abbász, aki a foglalkozását tekintve fogorvos. Manszúr ’Abbász egyben az Iszlám Mozgalom Déli Ágazatának elnökhelyettese is. Az izraeli sajtóban viszont Bibi lehetséges királykoronázójának javára írják azt, ’Abbász iszlamista mivolta ellenére megérti, és tiszteletben tartja a zsidók holokauszt-megemlékezését.
Zoom
A palesztin párt parlamentbe bejutott öt képviselője
Manszúr ’Abbász 2020 áprilisában, az izraeli holokausztnapon felszólalt a parlamentben, s beszéde végén a Koránban olvasható imával emlékezett a holokauszt zsidó áldozataira. A palesztin politikus azt is elmondta parlamenti felszólalásában, hogy a legtöbb palesztinnal ellentétben ő már több mint két évtizede vigyázzba áll a holokauszt-emléknapon megszólaló kétperces sziréna hallatán.
H. J. – Kuruc.info