Bezár!
2021. április 19., hétfő, Emma, Kocsárd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:13 Fogyatékkal élő veteránok tüntettek Tel-Avivban21:44 Micsoda meglepetés: Oroszország kiutasított húsz cseh diplomatát 21:24 Amanda, az objektofil - Heti progresszió (LXXVI. rész)20:54 Az UEFA-maffiának nem tetszik a Szuper Liga ötlete20:16 Mazsihiszti: külföldi bíróságon marakodnak az örökjáradékon a kormányhű és a neológ zsidók19:50 Ez is elég fertőző: Navalnij-lázban ég a világ19:33 Változékony idő várható a jövő héten is19:04 Továbbra sincs kancellárjelöltje a német álkeresztény-demokrata pártszövetségnek18:49 Az EU-biztosnak is tetszik a (tech)multikat megadóztatni szándékozó amerikai ötlet17:57 Már megint összeér a ballib és a Fidesz: Gyurcsány-haver gyártja a védettségi igazolványokat17:16 Kitessékelt vendég tért vissza fegyverrel egy wisconsini vendéglőbe - 3 halott, 2 sebesült16:54 102 éve alakult a Rongyos Gárda16:28 Diplomatakeringő: Csehország elvárja a szolidaritást szövetségeseitől16:12 Az oroszok kiszállnak a Nemzetközi Űrállomásból - sajátot hoznak létre15:43 Gumilövedékes szóváltás Jászapátiban
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A jordániai király szerint megoldódott a válság

Reklám

II. Abdalláh jordániai király szerdán közölte, hogy megoldódott a monarchiát az elmúlt napokban megrengető válság, amelyben a vádak szerint féltestvére, Hamza herceg is érintett volt.
"Biztosíthatom önöket, hogy csírájában elfojtottuk a lázadást. Az elmúlt napok kihívása nem a legveszélyesebb volt az ország stabilitása szempontjából, de számomra a legfájdalmasabb" - állt az üzenetben, amelyet az uralkodó nevében olvastak fel a jordániai közszolgálati televízióban.
"Hamza herceg és családja a palotájában van, a védelmem alatt. A hásimita család előtt vállalta, hogy folytatja a szülei és a nagyszülei által követett utat, hű marad az üzenetükhöz, s Jordánia érdekét, alkotmányát és törvényeit minden más megfontolás elé helyezi" - állt az üzenetben.
A közleményben a király első ízben szólalt meg a hét végén kirobbant belpolitikai válság ügyében, amelynek során házi őrizet alá helyezték az uralkodó féltestvérét, a volt koronaherceget, akit azzal vádoltak meg, hogy részese a királyság destabilizálására irányuló összeesküvésnek.
A jordániai hatóságok biztonsági okokra hivatkozva őrizetbe vettek pénteken tizennyolc befolyásos ammáni tisztségviselőt, közöttük II. Abdalláh király egyik volt tanácsadóját, a királyi család egyik tagját. Egyelőre nincs jele annak, hogy szabadlábra helyezték volna őket.
Jordániában a koronavírus-járvány amúgy is súlyos válságot idézett elő, minden negyedik ember elveszítette a munkáját. A korrupcióról és a rossz kormányzásról régóta hangoztatott panaszok az elmúlt hónapokban tovább növelték a tiltakozást.
A térség stratégiai arculata változóban van, amióta a befolyásos Arab(Perzsa)-öböl menti országok szorosabb kapcsolatot ápolnak Izraellel, potenciálisan aláásva Jordániának a közel-keleti békefolyamatban játszott szerepét - jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség.
Abdalláh és Hamza egyaránt Husszein király fiai, aki 1999-ben bekövetkezett haláláig közel fél évszázadon át uralkodott Jordániában. II. Abdalláh trónra lépésekor Hamzát jelölte ki trónörökösnek, majd 2004-ben megfosztotta ettől a címétől.
Joe Biden amerikai elnök szerdai telefonbeszélgetésük során támogatását fejezte ki a jordániai uralkodónak. "Joe Biden elnök telefonon beszélt szerdán II. Abdalláh jordániai királlyal, hogy kifejezze Jordániának az Egyesült Államok szilárd támogatását, és hangsúlyozza II. Abdalláh vezetésének fontosságát az Egyesült Államok és a térség szempontjából" - olvasható a Fehér Ház által szerdán kiadott közleményben.
"A két vezető megvitatta a Jordánia és az Egyesült Államok közötti szoros kétoldalú kapcsolatokat, Jordániának a térségben játszott fontos szerepét, a kétoldalú együttműködést a politikai, gazdasági és biztonsági téren" - írták.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready