Bezár!
2021. április 16., péntek, Csongor, Bánk, Enikő napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:36 Nem választhatnak vakcinát a brüsszeliek - a "behívón" nem is szerepel, hogy melyiket kapják16:07 ITM: a jövő héten újraindulnak a közlekedési vizsgák15:52 Lekapcsolták a Facebookot és a hasonszőrűeket Pakisztánban, mert az erőszakszító iszlamistákat már nem sikerült cenzúrázni15:24 Közép-Afrika keresztény többségű államaiban keménykedik újabban igazán az Iszlám Állam 15:18 Holoemléknap: a Jobbik azért küzd a Fidesz ellen, "hogy hasonló népirtás soha többé ne ismétlődhessék meg"14:50 Szlovéniában beoltják az érettségiző diákokat is14:21 Hongkongban felfüggesztett börtönnel díjazták a komcsik a tüntetni merészelést13:59 Így szívasd a magyarodat jobboldali módra! A védettségi igazolvány esete a jogalkotással13:28 Operatív törzs: a teraszokon nem, de a mellékhelyiségben kell a maszk12:46 Nemzeti egységkormány megalakítását jelentette be a mianmari junta ellenzéke12:29 Hétfőtől újra gyógykezeléshez lehet jutni négy fővárosi fürdőben12:12 Ismét kiderült, hogy túlsúlyosan kellemetlenebb elkapni a koronavírust is11:45 Eltörölt luxusnyugdíjuk miatt perelnek a volt román képviselők11:27 Harminc tengerészgyalogost gyanúsítanak emberek "eltüntetésével" Mexikóban11:11 A Pfizer vezére szerint évente szükségünk lesz egy megerősítő dózisra
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A jordániai király szerint megoldódott a válság

Reklám

II. Abdalláh jordániai király szerdán közölte, hogy megoldódott a monarchiát az elmúlt napokban megrengető válság, amelyben a vádak szerint féltestvére, Hamza herceg is érintett volt.
"Biztosíthatom önöket, hogy csírájában elfojtottuk a lázadást. Az elmúlt napok kihívása nem a legveszélyesebb volt az ország stabilitása szempontjából, de számomra a legfájdalmasabb" - állt az üzenetben, amelyet az uralkodó nevében olvastak fel a jordániai közszolgálati televízióban.
"Hamza herceg és családja a palotájában van, a védelmem alatt. A hásimita család előtt vállalta, hogy folytatja a szülei és a nagyszülei által követett utat, hű marad az üzenetükhöz, s Jordánia érdekét, alkotmányát és törvényeit minden más megfontolás elé helyezi" - állt az üzenetben.
A közleményben a király első ízben szólalt meg a hét végén kirobbant belpolitikai válság ügyében, amelynek során házi őrizet alá helyezték az uralkodó féltestvérét, a volt koronaherceget, akit azzal vádoltak meg, hogy részese a királyság destabilizálására irányuló összeesküvésnek.
A jordániai hatóságok biztonsági okokra hivatkozva őrizetbe vettek pénteken tizennyolc befolyásos ammáni tisztségviselőt, közöttük II. Abdalláh király egyik volt tanácsadóját, a királyi család egyik tagját. Egyelőre nincs jele annak, hogy szabadlábra helyezték volna őket.
Jordániában a koronavírus-járvány amúgy is súlyos válságot idézett elő, minden negyedik ember elveszítette a munkáját. A korrupcióról és a rossz kormányzásról régóta hangoztatott panaszok az elmúlt hónapokban tovább növelték a tiltakozást.
A térség stratégiai arculata változóban van, amióta a befolyásos Arab(Perzsa)-öböl menti országok szorosabb kapcsolatot ápolnak Izraellel, potenciálisan aláásva Jordániának a közel-keleti békefolyamatban játszott szerepét - jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség.
Abdalláh és Hamza egyaránt Husszein király fiai, aki 1999-ben bekövetkezett haláláig közel fél évszázadon át uralkodott Jordániában. II. Abdalláh trónra lépésekor Hamzát jelölte ki trónörökösnek, majd 2004-ben megfosztotta ettől a címétől.
Joe Biden amerikai elnök szerdai telefonbeszélgetésük során támogatását fejezte ki a jordániai uralkodónak. "Joe Biden elnök telefonon beszélt szerdán II. Abdalláh jordániai királlyal, hogy kifejezze Jordániának az Egyesült Államok szilárd támogatását, és hangsúlyozza II. Abdalláh vezetésének fontosságát az Egyesült Államok és a térség szempontjából" - olvasható a Fehér Ház által szerdán kiadott közleményben.
"A két vezető megvitatta a Jordánia és az Egyesült Államok közötti szoros kétoldalú kapcsolatokat, Jordániának a térségben játszott fontos szerepét, a kétoldalú együttműködést a politikai, gazdasági és biztonsági téren" - írták.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready