Regionális együttműködési tervben állapodtak meg Izrael, Görögország és Ciprus külügyminiszterei, valamint az Egyesült Arab Emírségek egyik vezető külügyi képviselője pénteki ciprusi tanácskozásukon.
A Páfosz városában rendezett találkozó után Níkosz Déndiasz görög, Níkosz Hrisztodulidesz ciprusi, Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter és az emírséget képviselő Anvar Gargas külügyi államminiszter úgy nyilatkozott, hogy a most elhatározott szorosabb együttműködés célja a stabilitás és a fejlődés fokozása szélesebb regionális összefüggésben is.
"Meg akarjuk változtatni a Közel-Keletet" - hangsúlyozta Askenázi a ciprusi RIK közszolgálati televíziónak nyilatkozva. Hozzátette, hogy néhány hónappal korábban egy, a mostanihoz fogható találkozó még elképzelhetetlen lett volna.
Izrael ugyanis csak tavaly vette fel a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Arab Emírségekkel.
A négy ország egyebek között energetikai, egészségügyi, válságkezelési és terrorellenes együttműködésre törekszik. A tárgyalók hangsúlyozták, hogy ez az összefogás nem irányul a térség egyetlen országa ellen sem. Hrisztodulidesz pedig azt is megjegyezte, hogy a környező államok csatlakozását szívesen várják együttműködésükhöz.
(MTI)