Bezár!
2021. május 13., csütörtök, Szervác, Imola napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:32 Blinken és Lavrov kétoldalú találkozót tart a jövő héten Izlandon22:20 Az ujgurok elnyomásának befejezését követelték Kínától egy ENSZ-tanácskozáson22:07 "A kormány elvesztette az uralmat az utca fölött" - polgárháborús helyzet alakult ki a zsidók és az arabok között Izrael számos pontján21:54 Fehér, férfi, nem ratyik a szülei, és nem nézik terroristának? - Lista segít az agyhalottaknak eldönteni, ki mennyire kiváltságos21:24 Fehérnek álcázva követett el 30 betörést egy néger Los Angelesben21:14 Drága honfitársaink: videón, ahogy egy bottal járó 60 éves nő megtámad egy katonai sátrat, mert zavarja a városképet21:09 Felvidéken júniustól kezdhetnek oltani a Szputnyikkal20:52 Oroszországban pénzbírságra ítélték a Telegramot20:35 Nagy-Izrael miatt eredménytelenül ért véget a Biztonsági Tanács újabb rendkívüli ülése20:20 Merkel külügyminisztere újabb migránsokra vágyik20:06 Ma sem fukarkodott a rakétákkal a Hamász19:51 Szakértői bizottság: a jelenlegi rendszer nem tud megakadályozni egy újabb világjárványt19:21 Ideje lenne elküldeni egy iráni tanulmányútra a magyarországi "homofóbia" miatt visítozó buzikat19:01 Jókor szólnak: a Pfizer vakcinája átprogramozhatja az immunválaszokat18:46 Antiszemét-gyanús EU-főképviselő: "az izraeli hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk a jeruzsálemi szent helyek státuszát"
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A junta letartóztatási parancsot adott ki az ellenzéki egységkormány tagjai ellen

Letartóztatási parancsot adott ki a mianmari katonai hatalom az ellenzék által alakított nemzeti egységkormány 26 tagja ellen; mindnyájukat hazaárulással vádolják - jelentette pénteken a Kyodo japán hírügynökség, idézve a mianmari állami tévé híradását.
A junta törvénytelen szervezetnek minősítette az ellenzéki testületet, és tagjai ellen távollétükben hazaárulás címén emelt vádat. Hazaárulás miatt akár ki is végezhetik őket.
A párhuzamos mianmari kormány mindeközben levelet intézett az Interpol nemzetközi rendőri szervezethez azzal a kéréssel, hogy tartóztassák le a mianmari katonai juntát vezető Min Aung Hlaing tábornokot, aki szombaton az indonéz fővárosba, Jakartába érkezik a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) a mianmari helyzettel foglalkozó rendkívüli csúcstalálkozójára. A levélben hangsúlyozták, hogy Min Aung Hlaing hatalomra kerülése óta több mint 700 ember vesztette életét a biztonsági erők brutális fellépései miatt, és körülbelül háromezren továbbra is őrizetben vannak. Az ellenzéki egységkormány szerint a junta vezetője "terrorista és bűnöző", ezért mind az ENSZ Nemzetközi Bíróságán (ICJ), mind a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) el kellene számoltatni.
Az ASEAN-tagállamok (Szingapúr, Brunei, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, a Fülöp-szigetek, Thaiföld és Vietnam) vezetői szombaton az indonéz fővárosban tanácskoznak a mianmari válságról, a találkozón Thaiföld és a Fülöp-szigetek külügyminiszteri, Malajzia és Szingapúr miniszterelnök szinten képviselteti magát.
A katonai junta ellenzői április 16-án alakították meg a nemzeti egységkormányt azzal a céllal, hogy felszámolják a hadsereg uralmát. A testület tagjai olyan parlamenti képviselők, akiket a hadsereg a katonai hatalomátvételkor megfosztott a hivataluktól. Vannak köztük az ország etnikai csoportjainak vezetői és a juntaellenes tüntetések vezetői. Megalakítását Min Ko Naing demokráciapárti aktivista jelentette be egy tízperces, tévében közzétett felvételen. Elmondta, hogy miután - valószínűleg nagy áldozatokkal - felszámolják a katonai uralmat, nemzetközi elismerést és támogatást akarnak szerezni. A testület föderális szerkezetű államot akar létrehozni, amelyben az etnikumok autonómiát élveznek.
Mianmarban a hadsereg február elején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, az államfőt és de facto miniszterelnökként dolgozó Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több politikusát őrizetbe vették. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a tavaly novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan nyerte az NLD. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyet ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel. Jogvédők szerint csütörtökig 739 halálos áldozata volt a karhatalom brutalitásának. Több mint 3 ezer tüntetőt vettek őrizetbe, 76-ot közülük szabadságvesztésre ítéltek. Ezernél több tüntető áll még körözés alatt.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready