2021. június 24., csütörtök, Iván, Bajnok, Levéd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:25 Rutte: Magyarországnak térdre kell ereszkednie - nincs is keresnivalójuk az EU-ban16:16 Orbán Brüsszelben: én küzdöttem a homoszexuális fickók jogaiért is, de ez a törvény nem erről szól16:05 Bármennyire "pozitív színben tüntetné fel" Dél-Afrikát, nem igaz a tízes ikrek története - a nőt bedugták egy pszichiátriára15:52 A Mi Hazánk 7 programpontja a gyári dolgozók védelmében15:33 Kreml: tudatos provokációt követett el a brit romboló a Fekete-tengeren - ha megismétlődik, a célpont bombázását sem zárják ki15:07 Schiffer András legyőzte Czeglédy Csabát14:53 Ritkán kerül víz közelébe a cigány, de még akkor is magyarra támad14:41 Elszámoltatás helyett: gyurcsányozós békemenetet tartanak október 23-án a Fidesz álciviljei14:32 Kokainnal is kereskedett a pénzügyőr törzszászlós13:42 Tisztelet, Magyarország, le a kalappal! - A román sportsajtó mágikusnak nevezte a magyar válogatottat13:21 A törököket is "érzékenyítené" az Európa Tanács devianciaügyi biztosa - nem fog menni13:07 Ismerőseitől milliókat kicsaló szegedi ügyvéd ellen emeltek vádat12:50 Nem kell maszk a belső terekben, védettségi igazolvány nélkül strandolhatunk12:37 Az amerikai igazságügyi minisztérium több tucatnyi Iránhoz kapcsolható weboldalt foglalt le12:16 Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A floridai kormányzó elszomorította a Fekete Szavazók Számítanak Alapítvány tagjait

Reklám

Florida állam republikánus kormányzója, Ron DeSantis csütörtökön aláírta a helyi törvényhozás által megszavazott új, átfogó választási törvényt, amely a többi között szigorítaná az urnás szavazást és a levélszavazatok leadásának szabályait is - jelentette az amerikai sajtó.
A kormányzó szerint a mostani törvényre - amelyet a feddhetetlen választások törvényének nevezett - azért volt szükség, hogy a korábbinál igazságosabb választási rendszere legyen a tagállamnak. "A floridai emberek megnyugodhatnak, hogy államunk továbbra is élen jár a tisztességes szavazás tekintetében. A választásoknak szabadnak és tisztességesnek kell lenniük, és ezek a változások biztosítják, hogy a napsugár államában ez továbbra is így legyen" - fogalmazott DeSantis.
A 42 éves kormányzó, akit az amerikai sajtóban újabban egyre gyakrabban emlegetnek a következő választások lehetséges republikánus elnökjelöltjeként, élő adásban írta alá a jogszabályt. A ceremóniát a republikánusokhoz közelálló Fox News amerikai hírcsatorna közvetítette.
Az intézkedés szigorítja a lakhelyüktől távol lévő választók hozzáférését az urnás szavazáshoz, ugyanis arra kötelezné őket, hogy minden egyes választási ciklusban nyújtsák be újra a kérelmüket, amelyet eddig csak négy ciklusonként kellett megtenniük. Azoknak a választóknak, akik urnás szavazásra regisztrálnak, kérelmük benyújtásakor meg kell adniuk személyes adataikat is, például a jogosítványuk számát, vagy az állami azonosító számukat is.
A törvény korlátozásokat vezet be a levélben történő voksolások esetében és a levélszavazatok begyűjtését illetően. Betiltja például a szavazatok tömeges postára adását. Ezen kívül megtiltja, hogy ételt és italt osszanak a sorban álló szavazóknak a választási helyszín 150 méteres körzetében, valamint megtiltja a megyéknek, hogy pénzügyi támogatást fogadjanak el a választásokkal kapcsolatos kiadásaik fedezésére.
Az új floridai jogszabály sokban hasonlít a közelmúltban elfogadott Georgia állambeli új választási törvényhez. Az ottani új jogszabályok a jövőben például fényképes igazolványhoz kötik a választási részvételt, illetve a sorban álló szavazóknak ott sem lehet ételt és italt osztogatni. A reformok elfogadása felháborodást váltott ki a baloldal körében, több politikusuk azt állította, hogy az új szabályok korlátoznák a kisebbségi szavazók lehetőségeit.
Több nagyvállalat bojkottra szólított fel és azt javasolta, hogy költöztessék el tevékenységüket, vagy üzleteiket Georgiából. Az észak-amerikai profi baseball-liga (MLB) vezetői úgy döntöttek, hogy a 2021-es All-Star gálát nem Atlantában, Georgia fővárosában rendezik meg. Legutóbb pedig Will Smith amerikai színész jelentette be, hogy - tiltakozásul a szerinte az "afroamerikai kisebbség lehetőségeit korlátozó választójogi reformok" ellen - elviszi Georgia államból új, nagy költségvetésű filmje forgatását.
A demokraták ugyanígy ellenzik a mostani - DeSantis által aláírt - floridai törvényt, mint a korábbi georgiai változtatásokat. "DeSantis kormányzó és a floridai republikánusok inkább a hatalom megtartásában érdekeltek, mint abban, hogy biztosítsák a demokráciánkhoz való igazságos hozzáférést" - fogalmazott Manny Díaz, a Demokrata Párt kubai születésű floridai elnöke.
Néhány perccel azután, hogy a floridai kormányzó aláírta a törvényt, Marc Elias demokrata ügyvéd bejelentette, hogy munkatársaival pert indított a törvényjavaslat ellen a Floridai Női Választók Ligája, a Fekete Szavazók Számítanak Alapítvány és a Floridai Szövetség a Nyugdíjas Amerikaiakért nevű szervezetek megbízásából. Elias szerint a törvényjavaslat sérti az alkotmány több kiegészítését.
A Joe Biden vezette adminisztráció sem ért egyet az új törvénnyel. "A 2020-as választás az amerikai történelem egyik legbiztonságosabb választása volt. Nincsen legitim oka, hogy most változtassunk a szabályokon, hogy megnehezítsük a szavazást. Ez hazugságra épül" - mondta csütörtökön Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtófőnökének helyettese.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready