2021. június 24., csütörtök, Iván, Bajnok, Levéd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:59 Pénteken érkezik a "hideg"front, de jelentős lehűlés nem várható17:18 Nem is értjük: Budapestre jön egy szivárvány-karszalagos néger, és attól tart, hogy nem fogunk örülni neki16:25 Rutte: Magyarországnak térdre kell ereszkednie - nincs is keresnivalójuk az EU-ban16:16 Orbán Brüsszelben: én küzdöttem a homoszexuális fickók jogaiért is, de ez a törvény nem erről szól16:05 Bármennyire "pozitív színben tüntetné fel" Dél-Afrikát, nem igaz a tízes ikrek története - a nőt bedugták egy pszichiátriára15:52 A Mi Hazánk 7 programpontja a gyári dolgozók védelmében15:33 Kreml: tudatos provokációt követett el a brit romboló a Fekete-tengeren - ha megismétlődik, a célpont bombázását sem zárják ki15:07 Schiffer András legyőzte Czeglédy Csabát14:53 Ritkán kerül víz közelébe a cigány, de még akkor is magyarra támad14:41 Elszámoltatás helyett: gyurcsányozós békemenetet tartanak október 23-án a Fidesz álciviljei14:32 Kokainnal is kereskedett a pénzügyőr törzszászlós13:42 Tisztelet, Magyarország, le a kalappal! - A román sportsajtó mágikusnak nevezte a magyar válogatottat13:21 A törököket is "érzékenyítené" az Európa Tanács devianciaügyi biztosa - nem fog menni13:07 Ismerőseitől milliókat kicsaló szegedi ügyvéd ellen emeltek vádat12:50 Nem kell maszk a belső terekben, védettségi igazolvány nélkül strandolhatunk
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A francia vezérkari főnök szabadulna a hazájuk megmentéséért síkraszálló katonáktól

Reklám

Francois Lecointre francia vezérkari főnök a hadsereg elhagyására kérte azokat a katonákat, akik - névtelenül - újabb nyílt levélben fogalmazták meg aggodalmaikat a haza túlélése miatt, s véleményüket ismét a Valeurs Actuelles című francia konzervatív hetilapban tették közzé.
Az Emmanuel Macron köztársasági elnökhöz, a miniszterekhez, a képviselőkhöz és a főtisztekhez intézett nyílt levelet névtelenül megfogalmazó katonák szerint a következő választásokon nem "a mandátumok meghosszabbításáról vagy mások mandátumának megszerzéséről lesz szó. Hanem a haza túlélése a tét". A szerzők jelezték, hogy "nemrégiben léptek a pályára", ezért a szabályzatnak megfelelően nyilvánosan nem nyilváníthatnak véleményt. A bárki számára nyílt, vasárnap este közzétett petíciót kedd estig csaknem 250 ezren írták alá.
A vezérkari főnök kedden arra kérte a felhívást megfogalmazókat: vegyék le az egyenruhát annak érdekében, hogy szabadon kifejezhessék a véleményüket, tiszteletben tartva a hadsereg politikai semlegességét.
"A legészszerűbb nyilvánvalóan elhagyni az intézményt (ezeknek a katonáknak) annak érdekében, hogy a legnagyobb szabadságban kifejezhessék a véleményüket és a meggyőződésüket" - írta az AFP hírügynökség által idézett levelében Francois Lecointre, akinek sorait mind a 270 ezer katona megkapta.
A vezérkari főnök nem helyezett szankciókat kilátásba az aláírókkal szemben.
A nyílt levél szerzői magukat olyan aktív katonának nevezik, akik szeretik a hazájukat. "Ez az egyetlen dicsőségünk. És ha a szabályzatnak megfelelően nem is fejezhetjük ki a véleményünket nyilvánosan, ugyanannyira lehetetlen számunkra hallgatni" - hangsúlyozták. "Afganisztánban, Maliban, a Közép-afrikai Köztársaságban vagy máshol, többen közülünk szembenéztek az ellenséges tűzzel. Vannak, akik ott is hagyták a bajtársaikat. A bőrüket adták az iszlamizmus elpusztításáért, amellyel közben kompromisszumokat kötnek a hazánkban" - fogalmaztak az aláírók.
"Szinte mindannyian részt vettünk az Őrszem (Sentinelle) terrorellenes járőrözésben", amely a 2015 januári párizsi merényleteket követően kezdődött a belföldi terrorfenyegetettség miatt. "Saját szemünkkel láttuk a magukra hagyott külvárosokat, a kiegyezést a bűnözéssel. Több vallási közösség is kísérlet tett arra, hogy politikailag felhasználjon minket. Olyanok, akik számára Franciaország semmit nem jelent, semmi többet, mint a szarkazmus, a megvetés, sőt a gyűlölet tárgyát".
A felhívást megfogalmazóknak sem a száma, sem a személyazonossága nem ismert.
Levelében a vezérkari főnök elsősorban azt kifogásolta, hogy a katonák a személyes meggyőződésük nevében olyan politikai vitákba sodorták a hadsereget, amelyekbe az nem szólhat bele. Ezért azt kérte a katonáktól, hogy "tegyenek bizonyságot a józan észről és főleg az éleslátásról".
"Minden katona szabadon gondol azt, amit akar, de egyértelműen különbséget kell tennie aközött, ami az állampolgári felelősségéhez tartozik és aközött, ami a katonai felelőssége része" - írta a vezérkari főnök.
Lecointre tábornok levelét a le Figaro című konzervatív lap úgy értékelte: a vezérkari főnök "megnyugvást keres", és korábbi nyilvános megszólalásához képest ezúttal "kevésbé konfrontatív". A levélben ugyanis úgy fogalmazott: egyes katonák "talán naivitásból" írták alá a nyílt levelet.
(MTI nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready