Az autópályákra történő leszállást gyakorolták a tajvani légierő pilótái az évente megrendezett hadgyakorlat keretében szerdán.
Zoom
Fotók: AP
A Caj Jing-ven tajvani elnök felügyelete mellett tartott manőveren három harci repülőgép, egy amerikai gyártmányú F-16-os, egy francia gyártmányú Mirage és egy hazai termelésből származó Csing-kuo, valamint egy E-2 Hawkeye légtérfigyelő repülőgép landolt a déli Pingtung megye autópályájának egyik egyenes szakaszán, amelyet külön arra a célra terveztek, hogy szükség esetén le- és felszállópályaként szolgáljon. A szigeten öt ilyen vészhelyzeti kifutópálya van.
Zoom
Az egy héten át tartó manővereken a tajvani katonák egy kínai invázió elhárítását gyakorolják a létfontosságú infrastruktúra védelmével és éjszakai bevetésekkel.
Kína saját területeként tekint a 23 millió lakosú Tajvanra, és folyamatosan növeli a katonai nyomást a többi között a sziget térségében tartott hadgyakorlatokkal. A tajvani légierőt már szinte napi rendszerességgel riasztják, mert kínai repülőgépek hatolnak be a sziget légvédelmi azonosító zónájába.
Caj Jing-ven, akit tavaly választottak újra elsöprő többséggel, azt ígérte, hogy szembeszegül a kínai nyomással. A tajvani elnök megfogadta, hogy elsődleges feladatának tartja a főleg amerikai felszerelést használó tajvani hadsereg korszerűsítését.
(MTI)