A holland rendfenntartó szervek továbbra is figyelembe vehetik az etnikai hovatartozást igazoltatáskor, különösen határellenőrzéseknél, ez nem számít diszkriminatív gyakorlatnak - jelentette be döntését egy holland bíróság, miután "jogvédő" szervezetek és egy afrikai származású holland állampolgár beperelte a rendfenntartó szervezeteket ilyen jellegű eljárás miatt.
Az ügy felperese Mpanzu Bamenga, a baloldali liberális 66-os Demokraták párt képviselője, Eindhoven város volt önkormányzati tanácsosa.
Zoom
Fotó: Merlin Daleman
A néger amiatt fordult a bírósághoz június elején, hogy 2018-ban az eindhoveni repülőtéren, egy hivatalos útról hazatérve a hadsereg részeként működő, de rendőri jellegű feladatokat is ellátó KMAR hatóság feltartóztatta azzal az indokkal, hogy hasonlít egy nigériai pénzcsempészre, aki ellen elfogatóparancs volt érvényben.
"Minden alkalommal, amikor visszatérek a hazámba, Hollandiába, megállítanak az etnikai hovatartozásom miatt" - panaszolta a Kongóban született férfi a helyi sajtónak. Bamengát több migránssimogató szervezet, köztük az Amnesty International is támogatta keresetében.
Zoom
Nagyon örültek egymásnak... (fotó: Fb)
A bírói testület elnöke az ítéletben kimondta: bár "nincs egyértelmű meghatározása" annak, hogy mi az etnikai hovatartozás, az
nagyjából a külső megjelenést, konkrétan a bőrszint és a fajt jelenti, amely nem változtatható meg. Ezek a jellemzők okot adhatnak arra, hogy az embereket ellenőrizzék.
A pervesztes félnek mintegy 2400 euró értékben ki kell fizetnie a perköltségeket.
Bamenga elmondta, hogy a bíróság döntése felettébb kiábrándító, és hozzátette: fellebbezést fog benyújtani.
Az Európai Unión belül a hivatalos határellenőrzéseket fokozatosan megszüntették, de az illegális bevándorlás elleni küzdelem érdekében szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tarthatnak az illetékes hatóságok.
Eközben nálunk...
"A rendőrség a gyanúsítottak származására vonatkozóan nyilvántartást nem vezet" - válaszolta a Kuruc.info megkeresésére idén júniusban a BRFK kommunikációs osztálya.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: