Finnország hivatalosan is jelezte csatlakozási szándékát az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetéhez, azaz a NATO-hoz - jelentette a Guardian. Ezzel az ország több évtizedes függetlenségének vet véget, Oroszország ukrajnai hadműveletének következményeként.   
Finnország a mai napon benyújtotta csatlakozási kérelmét a NATO-hoz - idézte a lap Sauli Niinistö finn államfőt. Nem árt észben tartani - így a köztársasági elnök -, hogy a biztonság nem egy zéró összegű játszma.
Sanna Marin miniszterelnök bejelentése szerint  "a döntés történelmi jelentőségű", de még több fokozata van, hiszen a csatlakozási kérelmet először a finn parlamentnek kell ratifikálnia.
A döntést egyébként egy nappal azután hozták meg,hogy Oroszország leállította az áramexportot Finnország felé - írja a HVG, elfelejtve, hogy ez már egy válaszlépés volt Finnország NATO-csatlakozásának hetek óta tartó lebegtetésére.
Frissítés: Törökország nem akar blokkolni
A NATO főtitkára abban bízik, sikerül eloszlatni Törökország aggodalmait Finnország és Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban úgy, hogy azok ne késleltessék a bővítést.
Jens Stoltenberg azt mondta, Törökország világossá tette, hogy nem akarja blokkolni az északi államok tagsági kérelmét. Hozzátette, a két ország csatlakozásáig a NATO igyekszik erősíteni a térségbeli jelenlétét.
(HVG nyomán)
Kapcsolódó: