Kína két kísérleti műholdat küldött fel az űrbe vasárnap reggel, melyek tudományos kutatásokban segítik a kutatók munkáját.
A Kuajcsou-1A típusú hordozórakéta helyi idő szerint reggel 7 óra előtt startolt el a tajjüani műholdközpontból, s nem sokkal a kilövés után a Sijen-14 és a Sijen-15 műhold sikeresen ráállt a kijelölt röppályájára.
A Sijen-14-et javarészt új technológiák kifejlesztésére irányuló tudományos kutatásokra használják majd, míg párja, a Sijen-15 által begyűjtött adatok a földfelszíni megfigyeléseket, várostervezéseket, valamint a katasztrófamegelőzést fogják szolgálni.
A műholdközpont vasárnap 18. alkalommal indítottak Kuajcsou-1A típusú hordozórakétát.
Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok helyi idő szerint szombaton egy újabb felderítő műholdját juttatta pályára. Az NROL-91 típusú kémműhold az amerikai nemzeti felderítő hivatal (NRO) munkáját segíti. Az NRO olyan felderítő műholdak fejlesztéséért, felépítéséért, karbantartásáért és kilövéséért felelős kormányzati ágazat, amelyek, a begyűjtött adatokkal a legfőbb döntéshozó szervek munkáját segítik, elsősorban nemzetbiztonsági célokból.
(MTI)