Az Egyesült Államok kormányának alelnöke, Kamala Harris nyilvános beszédben fejtette ki, hogy a floridai hurrikán károsultjainak megsegítésére szánt kormányzati támogatások szétosztásakor „méltányossági” szempontok is érvényesülni fognak. Ezek alapján elsősorban a „színes közösségekben” élő embereket részesítik majd előnyben – számolt be a Fox News. Harris kijelentése nagy port kavart a konzervatív körökben, többek között olyan személyek emelték fel a hangjukat, mint Elon Musk, a Tesla alapítója és tulajdonosa, vagy Florida kormányzójának kabinetje.
Zoom
Kamala Harris is a fajtik között érzi jól magát (kép: Elijah Nouvelage/Bloomberg News)
Harris nem először tett kínos kijelentéseket: legutóbb múlt héten, amikor az Egyesült Államokat képviselte dél-koreai látogatása során, az állam vezetői előtt tartott beszédében a kommunista Észak-Koreát nevezte Amerika szövetségesének.
A Demokrata Nemzeti Bizottság női vezetői fórumán az alelnök Priyanka Chopra Jonas színésznővel beszélgetett, mely során kifejtette, hogy
az USA déli államait és Kubát az elmúlt napokban letaroló Ian hurrikán, valamint a hasonló természeti katasztrófák „elsősorban az alacsonyabb jövedelműeket és a színesbőrűeket érintik komolyabban.”
A színésznő (Priyanka Chopra jelenleg a legjobban fizetett színésznő az indiai filmiparban), kiegészítve Harris állításait, hozzátette: „És a nőket!”, amely kiegészítést Kamala Harris helyeselt, és ismét nyomatékosította:
„Abszolút! Tehát ezt úgy kell kezelnünk, hogy méltányossági alapon biztosítsunk forrásokat, harcolva az egyenlőségért, de azt is megértve, hogy nem mindenki ugyanonnan indult”.
A Fox News kiemelte, hogy Harris nyilatkozata nem maradt reakció nélkül: a Twitteren komoly támadások érték és rasszistának nevezték. Egyes kommentárok szerint pedig az alelnök kijelentései összezavarták a vihar túlélőit, mivel azt hihetik, hogy bizonyos, az alelnök által említett szempontok alapján nem részesülhetnek támogatásban.
Harris kritikusai között van Elon Musk, a Tesla tulajdonosa is, aki azt írta a Twitteren: „A legnagyobb szükség alapján kellene (segíteni), nem pedig faji vagy másmilyen alapon”.
A Donald Trump korábbi elnököt támogató, Students for Trump szervezet alapítója, Ryan Fournier úgy kommentálta Harris szavait: „Nem fogjátok kitalálni: Harris azt mondta, hogy a kormány pénzt fog biztosítani a hurrikánkárosultaknak, amelyeket a színes közösségekhez irányítanak. Azt hiszem, mindenki mást becsaptak”.
Florida kormányzójának munkatársa, Christina Pushaw hamisnak nevezte Kamala Harris állításait, és biztosította a floridai lakosságot, hogy FEMA (Szövetségi Vészhelyzet Menedzselő Ügynökség) faji hovatartozástól függetlenül segíti a viharkárosultakat.
Harris kirekesztő szavai a konzervatív újságírók körében is nagy visszhangot váltottak ki. Ian Miles Cheong például azzal vádolta a mainstream médiát, hogy meg sem hallották az alelnök kirekesztő szavait. A kritikus hangok szerint a Biden-adminisztráció szisztematikusan rasszista, illetve a fehér amerikaiakat a „sor végére állítja”, amikor az általuk befizetett pénzből kellene megsegíteni őket.
(Híradó nyomán)