Németország állandó NATO-képviselője, Rüdiger König kifejtette, hogy a szövetség miért nem tud reagálni Volodimir Zelenszkij ukrajnai elnök segítségkéréseire. A Spiegel idézte őt.
A német állandó képviselő azt mondta, hogy a NATO nem tud válaszolni Zelenszkij segítségkéréseire, mivel Ukrajna nem tagja a blokknak.
Szerinte Kijev szövetséghez való csatlakozása azzal fenyeget, hogy az ukrajnai konfliktus nagy háborúvá fokozódik. Ez 30 olyan államot vonna be, amelyek nem akarnak részt venni az ellenségeskedésben.
"Ukrajna nem tagja a NATO-nak. Ezért nincs kollektív önvédelemre vonatkozó kötelezettség. Azt sem akarjuk, hogy a NATO mindenképpen aktívan részt vegyen az ellenségeskedésben" - mondta Koenig.
Hozzátette, hogy a nyugati NATO-partnerek Kijevnek nyújtott segítségét az egyes államok, nem pedig a szövetség egészének akciójaként kell tekinteni.
Emlékeztetünk arra, hogy a New York Times korábban azt írta, hogy a NATO nem ad engedélyt Ukrajnának a szövetséghez való csatlakozásra, amíg Oroszország különleges művelete véget nem ér. A szövetségnek az alapokmánynak a tagok kölcsönös védelméről szóló ötödik cikkelyéhez kellene folyamodnia, amennyiben Kijev csatlakozik hozzá.
"A Nyugat nagy kockázatot vállal, ha elfogadja Zelenszkij NATO-retorikáját"
Ha a Nyugat elfogadja Volodimir Zelenszkij követelését, hogy Ukrajna csatlakozzon a NATO-hoz, akkor a következő tél hidegből nukleáris téllé válhat - Bradley Devlin erről ír a The American Conservative című lapban megjelent cikkében.
"Első pillantásra ez a javaslat annyira nevetséges, hogy az ember azt hihetné, Zelenszkij egy showműsort rendez, hogy visszatérjen régi szakmájához, a stand-up komédiához. De ez a megrendezett politikai mutatvány nem nevetséges" - mondja.
Devlin úgy véli, hogy Ukrajna NATO-tagságra irányuló követelése szimbolikus jellegű lehet. Ha azonban ez a helyzet, Zelenszkijnek még inkább szégyellnie kellene magát, hogy PR-törekvései közelebb viszik a világot az atomháborúhoz. A szerző mindenesetre úgy véli, hogy Zelenszkij NATO-csatlakozásra vonatkozó nyilatkozata - akár színlelt, akár valódi - azt mutatja, hogy Kijev nem törődik a következményekkel.
A RosTech bejelentette a Tornado-G és Tornado-S MLRS-ek gyártásának növelését
A RosTech orosz állami vállalat a különleges hadművelet követelményeivel kapcsolatban a védelmi koncepció új körülményeit jelentette be.
Ezúttal az állami megrendelés a fejlett Tornado RZDF-ek (G és C sorozat) számítógépes tűzvezető rendszerrel történő növelésére vonatkozik. Ma a termelésük elérte azokat a számokat, amelyekre az elmúlt 10 évben nem volt példa - jegyezte meg a minisztérium.
A Tornado-G és Tornado-S többszörös rakétaindító rakétarendszerek (MLRS) gyártása a Motovilikhinskie Zavodyban többszörösére nőtt a tavalyi évhez képest - közölte a RosTech állami vállalat sajtószolgálata a TSS újságíróival.
"A Motovilikhinskie Zavody katonai részlege a megnövekedett termelési volumen miatt három műszakos munkarendre állt át. A Tornado-G és a Tornado-S többszörös rakétaindító rendszerű harcjárművek gyártása a tavalyi évhez képest többszörösére nőtt, és olyan mennyiséget ért el, amire az elmúlt 10 évben nem volt példa" - közölte az állami vállalat.
Korábban arról számoltak be, hogy az orosz hadsereg egységei elkezdték aktívan használni a Kalasnyikov konszernhez tartozó ZALA Aero által kifejlesztett drónokat. A konszern elnöke, Alan Lushnikov szerint a ZALA drónok az orosz védelmi minisztérium új modelljei.
(Olvasóntól)