Az orosz elnök szerint néhány ország, köztük Lengyelország, még mindig nem mondott le arról, hogy visszaszerezze Ukrajnától a korábban elcsatolt területeit – írja a Mandiner.
„Ismerjük a lengyel elit egy részének a »tengertől a tengerig« nagy ország megteremtésére vonatkozó elképzeléseit. A második világháború előtt sokan beszéltek erről az elképzelésről. Most pedig Lengyelország és Ukrajna vezetőinek ölelkezését látjuk. De az ötlet, az él, nem tűnt el” – mondta az Orosz Történelmi és a Hadtörténeti Társaságok újjáalakulásának 10. évfordulója alkalmából rendezett találkozón az orosz vezető.
Zoom
Fotó: AP
Vlagyimir Putyin szerint Varsóban arról beszélnek, hogy
Ukrajnának vissza kellene adni azokat a területeket, amelyeket 1939-ben vettek el Lengyelországtól.
Ugyanakkor a szovjet korszakban néhány orosz történelmi területet is átengedtek Ukrajnának, de ez az orosz elnök szerint önkéntes alapon történt. „Közös kulturális, humanitárius és történelmi teret hozzanak létre” – idézte az orosz vezetőt a RIA Novosztyi.
„Ezeket a területeket erőszakkal adta át Magyarország, Románia és Lengyelország. Ezek teljesen különböző helyzetek. (...) Néhány embernek Ukrajnában el kellene gondolkodnia ezen” – hangsúlyozta Putyin. (Persze ezek a szavak elsősorban belpolitikai üzenetek, mert a lengyel-ukrán ölelkezést megnehezítő feszültségkeltésnek nagyon kevésnek tűnik, annyira nagy egyelőre a szerelem - a szerk.)