Az Egyesült Államok, Lengyelország és a NATO tisztségviselői által begyűjtött bizonyítékok alapján az ukrán fegyveres erők lőtték ki a kedden Lengyelországra zuhant rakétát – jelentette ki Jacek Severa, a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője a CNN szerint.
Zoom
Forrás: CNN
Arról, szerinte miért tagadja Volodimir Zelenszkij, hogy ők lőtték ki a rakétát, azt nyilatkozta:
Ukrajna jelenleg nehéz helyzetben van, és ilyen körülmények között normális, hogy olyan hipotéziseket állítanak fel, amely az ukránok számára logikus, miközben más országok vezetőinek kevésbé az.
Eközben a lengyel elnök külpolitikai tanácsadója, Jakub Kumoch azt mondta, nevetséges, hogy Zelenszkij nem ismeri el a rakétakilövést, rontva ezzel a nemzetközi megítélésükön.
Nemrég egy nyugati tisztségviselő is úgy értékelte Kijev állásfoglalását, mely szerint nem ők lőtték ki a két lengyel állampolgár halálát okozó rakétát, hogy nevetséges hazugság, mellyel a Zelenszkij-kormány csupán ront a nemzetközi megítélésén, hiszen a NATO nem őket hibáztatja az incidensért.
A diplomata a Financial Timesnak konkrétan úgy fogalmazott:
Ez már egyszerűen kezd nevetségessé válni. Az ukránok lerombolják a beléjük vetett bizalmunkat. Senki nem vádolja Ukrajnát, mégis nyíltan hazudnak. Ez sokkal nagyobb kárt okoz, mint a rakéta.
Műszaki hibásak lehettek az ukrán légvédelmi rakéták
A Lengyelországban becsapódott ukrán légvédelmi rakéták valószínűleg megpróbálták megsemmisíteni a támadó orosz cirkálórakétákat – vélekedett Alekszej Leonkov katonai szakértő.
A sikertelen elfogás után azonban azért nem lépett működésbe az önmegsemmisítő mechanizmus, mert a rakéták rossz műszaki állapotban voltak – írja a RIA Novosztyi.
Nyugat-Ukrajnában volt az egyik objektum, amelyet orosz rakéták találtak el. Nyilván az ukrán Sz–300-asok megpróbálták elfogni a cirkálórakétát, de az orosz rakéta végül elérte a célt. Az ukrán légvédelmi rakéták pedig továbbrepültek az önmegsemmisítő mechanizmus meghibásodása miatt, és végül Lengyelországban zuhantak le – magyarázta a katonai szakértő.
Az Sz–300-as rakétáknak ugyanis van egy ilyen mechanizmusuk is. Az önmegsemmisítő funkciót akkor kell igénybe venni, ha a cirkálórakéta vagy drón eltalálja az eredeti célt, így lehet ugyanis megakadályozni, hogy a légvédelmi rakéták új, magukból hőt kibocsátó célpont után nézzenek.
A mostoha körülmények vagy a hosszú idejű tárolás miatt azonban a légvédelmi rakéták érzékeny műszerei meghibásodhatnak.
Az ilyen jellegű műszaki meghibásodás az ukrán rakéták állapotával van összhangban, valószínűleg túlléphették az előírt tárolási időt. Ez a rakéta repüléséért, eltérítéséért és önmegsemmisítéséért felelős rendszer meghibásodásához vezetett – magyarázta Leonkov.
(Portfólió - Index nyomán)