Egyhangúlag megszavazott az orosz parlament alsóháza csütörtökön egy törvénycsomagot, amely mind a fiatalkorúak, mind a felnőttek körében megtiltja az LMBT, a pedofília és a nemi átalakítás propagandáját Oroszországban.
A harmadik olvasatban elfogadott szabályozás a reklámokra, a könyvekre, a filmekre és az audiovizuális szolgáltatásokra vonatkozik. A törvények hatályba lépését követően tilos lesz olyan filmeket bemutatni, amelyek a nem hagyományos szexuális kapcsolatokat és preferenciákat, valamint a nemi átalakítást népszerűsítik.
Emellett tilos lesz ilyen tartalmú árukat forgalmazni, beleértve a külföldi eredetűeket is. A törvény megsértése súlyos pénzbírsággal jár majd.
A magánszemélyeknek például 400 ezer rubelig (2,6 millió forint) , a jogi személyeknek pedig ötmillió rubelig (32,7 millió forint) terjedő büntetést kell majd fizetniük az LMBT-propagandáért. A külföldiek 15 napos adminisztratív letartóztatásra vagy kitoloncolásra is ítélhetők.
A pedofília propagálásáért való felelősségre vonás magánszemélyek esetében 800 ezer rubelig (5,2 millió forint), szervezetek esetében pedig tízmillió rubelig (66 millió forint) terjedő pénzbírság lesz. A külföldi állampolgárok ezért is kiutasíthatók lesznek Oroszországból.
Ha nem hagyományos szexuális kapcsolatokról és preferenciákról fiatalkorúak körében terjesztenek információt, illetve ha az a nemváltoztatás szándékát keltheti bennük, a magánszemélyek 200 ezer rubelig (1,3 millió forint), a jogi személyek pedig 4 millió rubelig (26 millió forint) terjedő büntetéssel sújthatók.
A szigorítások betartásának felügyeletére az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyeletet (Roszkomnadzor) jogosították fel.
"Tilos népszerűsíteni a nem hagyományos szexuális kapcsolatokat. A döntés megvédi gyermekeinket, hazánk jövőjét az Egyesült Államok és az európai államok által terjesztett sötétségtől. Nekünk saját hagyományaink és értékeink vannak. Önök támogatták ezeket a törvényeket. Köszönöm!" - hangoztatta a módosítások egyik társszerzője, Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma (parlamenti alsóház) elnöke.
Antony Blinken amerikai külügyminiszter korábban, az előkészítés szakaszában elítélte a törvénytervezetet. A szigorítások egy másik társszerzője, Alekszandr Hinstejn kormánypárti képviselő az új szabályozást Blinkennek adott válasznak nevezte.
(MTI nyomán)