Ukrajna számára több katonai segítséget, egyúttal a Moszkvára gyakorolt nyomás növelését sürgette Gitanas Nauseda litván elnök a lengyel, lett és román elnökökkel tartott találkozóján pénteken, Kaunasban.
"Bővítenünk kell támogatásunkat Ukrajnának: légvédelmi rendszereket, fegyvereket, katonai felszerelést, téli egyenruhát kell szállítanunk, mindent, amire Ukrajnának szüksége van" - mondta pénteken a litván elnök, miután Andrzej Duda lengyel, Egils Levits lett és Klaus Iohannis román hivatali kollégájával tárgyalt.
A litván elnök követelte az Oroszország elleni szankciók folytatását. "Nem maradhat semmilyen forrása a Kremlnek a háború folytatására" - hangsúlyozta.
A négy elnök biztonsági és védelmi kérdésekről, valamint a NATO keleti szárnyának megerősítéséről tárgyalt. Előzőleg részt vettek Kaunasban, Európa 2022. évi kulturális fővárosában Az Európa eszméje című szimpóziumon. Videoösszeköttetésen keresztül beszélt a rendezvényen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is.
Zelenszkij azt mondta, hogy országa az európai értékekért harcol, és Ukrajna "Európa önmagáért folytatott küzdelmének frontvonalává vált".
"274 nap múlt el (a háború kezdete óta), és Oroszország Európa-ellenes agressziója kudarcra van ítélve, az európai szabadság garantált" - mondta az ukrán elnök.
Von der Leyen kijelentette: "Továbbra is Ukrajna mellett fogunk állni. Mert az ukránok egy jobb jövőbe, az európai jövőbe vetett reményükért küzdenek" - mondta.
(MTI)