Pinhász Goldschmidt volt moszkvai főrabbi, az Európai Rabbik Konferenciájának elnöke fölszólította az oroszországi zsidókat: addig hagyják el az országot, amíg ezt megtehetik. A főrabbi ugyanis attól tart, hogy, amint az orosz történelem folyamán már több ízben, a moszkvai politikai vezetés ezúttal az ukrajnai háború miatt teszi meg bűnbaknak a zsidókat. A főrabbi döbbenetesnek tartja, hogy a történelmében antiszemita eseményekben bővelkedő Ukrajnában legutóbb ilyen nagy többséggel választották meg elnöknek a zsidó Volodimir Zelenszkijt, akinek felrója, hogy kijátssza a zsidó kártyát az izraeli segítség érdekében – írja a The Guardian nyomán a Má’áriv.
Zoom
Pinhász Goldschmidt főrabbi
Pinhász Goldschmidt, az Európai Rabbik Konferenciájának elnöke, korábban, egészen idén júliusig Moszkva főrabbija a The Guardian című brit újságnak nyilatkozva a többi között kijelentette: „A zsidóknak még azelőtt el kell elhagyni Oroszországot, mielőtt megteszik őket bűnbaknak az ukrajnai háborúért!” Goldschmidt 2022 júliusáig Moszkva főrabbija volt, de véleménye szerint az orosz hatóságok nyomást gyakoroltak rá, hogy távozzon az országból, miután nem volt hajlandó nyilvánosan támogatni Putyin háborúját Ukrajna ellen.
Zoom
Pinhász Goldschmidt főrabbi, az Európai Rabbik Konferenciájának elnöke (fotó: Flash 90)
„Ha visszatekintünk az orosz történelemre, láthatjuk, hogy minden alkalommal, amikor az ottani politikai vezetés veszélyben volt, a kormány igyekezett a tömegek haragját és elégedetlenségét a zsidó közösség ellen fordítani. Ennek voltunk tanúi a cár idejében és a sztálini rendszer végén” – nyilatkozta Goldschmidt főrabbi, majd így folytatta: „Fokozódó antiszemitizmusnak lehetünk tanúi, amikoris Oroszország visszatér a Szovjetunió új változatához, s már csak egy lépés távolságra van a vasfüggöny visszaállításához. Ez az oka annak, hogy azt gondolom: az oroszországi zsidók számára a legjobb lehetőség az, ha elhagyják Oroszországot” – nyilatkozta Pinhász Goldschmidt főrabbi.
Zoom
Oroszországi zsidók érkeznek Izraelbe 2022 júliusában (fotó: Flash 90)
A főrabbi azt is elmondta a brit újságnak, hogy az ukrajnai háború kezdete óta az ott maradt zsidók 30 százaléka (mintegy 250-300 ezer zsidó él Oroszországban – H. J.) elhagyta vagy tervezi elhagyni Oroszországot. Nagyon sokan távoztak annak ellenére, hogy jelenleg nagyon kevés repülőjárat van Moszkvából Tel-Avivba, s a jegy ára is a korábbi négyszeresére, mintegy kétezer dollárra emelkedett.
Zoom
Oroszországi zsidó bevándorlók a Lodi Ben Gurion Repülőtéren 2022 októberében (fotó: Reuters
A brit lap ezután megjegyzi: Ukrajna történelme is bővelkedik antiszemita eseményekben, pogromokban a XIX. századtól kezdve egészen a második világháború idején véghezvitt Babij Jár-i mészárlásig, amikor a nácik meggyilkoltak mintegy 50 ezer zsidót.
Éppen ezért döbbenetes az, hogy a zsidóságát nem titkoló Zelenszkijt a szavazatok több 70 százalékával Ukrajna elnökévé választották. E tény tudatában mindenki számára ostobaság Putyin állítása, miszerint Ukrajnát neonácik irányítják. Mondjon nekem még egy olyan náci irányítás alatti országot, ahol a zsidó közösség ennyire virágzik és fejlődik! Ezzel együtt nem tudom, hogy érzi magát Zelenszkij, aki kijátssza a zsidó kártyát annak érdekében, hogy segítséget (fegyvereket – H. J.) kapjon Izraeltől – nyilatkozta Pinhász Goldschmidt volt moszkvai főrabbi, az Európai Rabbik Konferenciájának elnöke.
H. J. – Kuruc.info