Nem válogatta meg a szavait Borisz Filatov, Dnyipro polgármestere, amikor péntek este Telegramon reagált Orbán Viktor nyilatkozatára, amelyben Orbán „senki földjének” nevezte Ukrajnát – írja a Telex.
Zoom
Borisz Filatov 2014-ben így feszített a Facebook-oldalán
„Orbánnak. Oroszul. Polkorrektség nélkül. Először is, ribancarc, nem a mi földünk a senkiföldje hanem a tiétek. Több ezer éve élünk itt, mi nem az Urálon túlról másztunk elő. Másrészt pedig különösen tehetségesnek kell lenni ahhoz, hogy Romániától, Szlovákiától kezdve Szerbiáig és Ukrajnáig mindenhol utálják az embert (pedig az oroszbarát Szerbiával jó viszonyt ápolnak Orbánék – a szerk.). A trianoni békeszerződés csak büntetés volt az állatias történelmi tetteitekért. Harmadrészt a kegyetlenkedéseitek, és az a folyamatos vágy, hogy minden világháborúban a zsarnokok kedvében járjatok (mintha Banderának sem lett volna sok morális skrupulusa, eleve jó kérdés, hogy nem volt zsarnok az orosz cár vagy Sztálin, talán elfelejtette, hogy ellenük is harcoltunk... – a szerk.), történelmi páriává tettek titeket. Negyedszer pedig, milyen alávalóságra vall megbocsátani 1956-ot a szovjeteknek és utódaiknak? Ötödször: teljes erkölcsi nullának kell lenni ahhoz, hogy az EU és a NATO szoknyája mögé bújva taposs mindenki nyakára. Kifelé a szoknya alól, és három nap alatt kisöprünk titeket, szemetek” – írta Filatov (akinek egyébként apja-anyja orosz nemzetiségű – a szerk.).
Zoom
Filatov 2022-ben
„Barmok. Nem, nem a magyar emberek. Hanem az ott hatalmon lévők” – tette hozzá Dnyipro polgármestere. (Miután végig a magyarokra általában is fröcsögött, ez teljesen hihető – a szerk.)
A politikus azután írta mindezt, hogy Orbán Viktor „senki földjének” nevezte Ukrajnát, amire válaszul az ukrán külügyminisztérium behívatta a magyar nagykövetet Orbán Ukrajnára tett, „teljességgel elfogadhatatlan” kijelentései miatt.
Orbán csütörtök este a Karmelitában fogadta a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján részt vevő külföldi újságírók egy csoportját, a beszélgetésen így fogalmazott: „Oroszország célja, hogy Ukrajnát egy kormányozhatatlan ronccsá tegye, hogy a Nyugat ne tarthasson rá igényt. Ez már sikerült is nekik, Ukrajna most olyan, mint Afganisztán, egy senkiföldje. Azt viszont nem engedheti meg Oroszország, hogy a NATO megjelenjen Ukrajnában.”
Szijjártó Péter külügyminiszter is már többször bekérette az ukrán nagykövetet vagy ügyvivőt, mióta Oroszország tavaly február 24-én megtámadta Ukrajnát, legutóbb október közepén a munkácsi várról eltávolított turul miatt.