Emberek tucatjai - köztük nők és gyerekek - rohantak a kabuli repülőtér felé, mert elterjedt a híre, hogy repülőgépek indulnak Törökországba a hétfői földrengés áldozatainak mentésére.
A közösségi platformokon szerda óta látható videófelvételek több tucat kétségbeesett embert mutatnak, akik a sötétben a repülőtér felé futnak. A jelenetek 2021 augusztusát, az amerikai hadsereg kivonulásának időszakát idézik, amikor ezrek rohamozták meg a kabuli repülőteret, hogy elmeneküljenek a hatalmat átvevő tálibok elől.
A tél beálltával, a növekvő szegénységgel, a nők jogainak korlátozásával az élet azóta még kilátástalanabbá vált Afganisztánban.
"Hallottam, hogy Törökország embereket visz ki, ezért az gondoltam, megyek, és segítek a rászorulóknak" - mondta Adbul Gafar 26 éves kabuli férfi, aki szerdán szintén elindult a repülőtérre. Hozzátette, ez azt is lehetővé tenné, hogy kijusson az országból.
Gafar három órát várt a hidegben a repülőtér közelében, mielőtt a tálib biztonságiak azt nem mondták neki, hogy nincsenek efféle repülőjáratok Törökország felé.
Hálid Zadran, a kabuli rendőrség vezetője azt mondta, csütörtök hajnalra helyreállt a rend. Arra kérte az embereket, ne háborgassák a közrendet "alaptalan hazugságokkal".
A tálib kormány közleményében részvétét fejezte ki Törökországnak és Szíriának a hétfő hajnali súlyos földrengés miatt, melyben eddig legalább 16 ezer ember halt meg. Az afgán kormány segélycsomagot küld a két országnak.
(MTI)