Működésképtelenné vált a szíriai Aleppó nemzetközi repülőtere kedd hajnalban, mert izraeli rakétatámadás érte a repülőtér kifutópályáját - jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség kedd reggel katonai forrásokra hivatkozva.
A SANA arról is beszámolt, hogy a szíriai légvédelemnek sikerült lelőnie több rakétát is, amelyeket a Földközi-tengerről indítottak, nem sokkal hajnali 2 óra után.
Az utóbbi időben Izrael fokozta támadásait a damaszkuszi kormány ellenőrzése alatt álló repülőterek ellen, hogy akadályozza az iráni fegyverszállításokat Szírián keresztül Teherán szíriai és libanoni szövetségeseinek, köztük a Hezbollah-nak - idézi fel a Reuters hírügynökség.
(MTI korrigálva)
Frissítés: humanitárius küldeménynek álcázott fegyverszállítmányt támadott - állítja Izrael
Az izraeli légierő ma hajnalban, pontosan 2:07 órakor rakétatámadást intézett az Aleppói Nemzetközi Repülőtér ellen. A rakétákat Latakia várostól nyugatra eső pontról indították, s az erős szíriai légvédelem ellenére legalább egy rakéta becsapódott a repülőtér területén. A robbanás súlyos anyagi károkat okozott, s a repülőtér azóta sem indít és nem fogad repülőgépeket. Az El-Majádín hírügynökség tudósítója úgy tudja, hogy a becsapódó rakéta a kifutópályát találta el. Izrael azzal indokolja a támadásokat, hogy Irán humanitárius segélyküldeménynek álcázza a repülőtérre érkező fegyverszállítmányokat – írja az al-mayadeen.net és a ynet.co.il.
Zoom
Az Aleppói Nemzetközi Repülőtér elleni támadás ma hajnalban (fotó: al-mayadden.net)
A Hizbulláh (népi arabul: Hezbolláh - H. J.) hírügynöksége emlékeztet: Az izraeli légierő ma hajnalban folytatta a szíriai kormányzóságok ellen korábban végrehajtott légitámadásokat. Legutóbb február 18-án a Damaszkusz kormányzóságbeli Káfr Szuszá körzetet és a Sábhá város közelében levő Tell el-Meszíh körzetet érte izraeli rakétatámadás. A Damaszkusz elleni február 18-ai támadásnak öt halálos áldozata volt, köztük egy szíriai katona. 15 polgári személy súlyosan megsebesült, számos családi ház romba dőlt.
Zoom
Az Aleppói Nemzetközi Repülőtér békeidőben (fotó: middle-east-online.com)
A Jedi’ot Áháronot izraeli újság az Aleppói Nemzetközi Repülőtér ellen ma hajnalban végrehajtott támadással kapcsolatban megjegyzi: Izrael már két héttel ezelőtt fölhívta a figyelmet arra, hogy Irán a földrengés áldozatait segítő humanitárius küldeménynek kívánja álcázni az aleppói repülőtérre küldendő fegyverszállítmányokat. Izrael azt is bejelentette, hogy nem habozik megtámadni az ilyen iráni küldeményeket.
Zoom
A Damaszkusz közeli Káfr Szuszá elleni izraeli légitámadás nyomai 2023. február 18-án
(Mi csak azt nem értjük, hogy Izraelhez hasonlóan az oroszok a fejlett műholdjaik ellenére miért nem képesek bemérni az Ukrajnába irányuló, s a határt éppen átlépő nyugati fegyverszállítmányokat, s ukrán földre érve légitámadással megsemmisíteni – H. J.)
H. J. – Kuruc.info