Antti Kaikkonen finn védelmi miniszter szerint országának az ukránok kérése ellenére sem kellene Hornet típusú vadászgépeket adományoznia.
Zoom
Illusztráció: AP / Reuters
A finn védelmi tárca vezetője egy Helsinkiben tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy véleménye szerint Finnországnak saját biztonsága érdekében szüksége van a Hornet vadászgépekre. A miniszter beszámolója szerint Ukrajna megkereste Finnországot, hogy adjon át Hornet vadászgépeket.
"Ellenzem azt az elképzelést, hogy ezeket a vadászgépeket a következő években Ukrajnának adományozzuk. Véleményem szerint ezek a repülőgépek már kezdenek elhasználódni, és csekély lesz a használati értékük" - magyarázkodott Kaikkonen.
Finnország több F/A-18 Hornet típusú harci repülővel rendelkezik, de modernizálja flottáját, és 2021 decemberében bejelentette, hogy megrendeltek 64 darab F-35A típusú gépet a Lockheed Martin amerikai gyártótól, ezeket azonban csak két-három éven belül vehetik majd át.
A Hornet vadászgépek felajánlásáról Sanna Marin finn miniszterelnök beszélt nemrég, és március elején már Kijevben is felvetette annak lehetőségét, hogy Helsinki leselejtezett vadászgépekkel támogathatná a jövőben Ukrajnát, de konkrét ígéretet állítólag nem tett erre vonatkozóan.
Finnországban a miniszterelnök kijelentése bírálatokat váltott ki amiatt, hogy erről az ajánlatról a kormányfő előzetesen nem egyeztetett az államfővel és a védelmi miniszterrel. Petteri Orpo finn ellenzéki vezető szerint Sanna Marin olyan "óvatlan" ígéretet tett, amelyet nem lehet majd betartani.
Finnország februárban bejelentette, hogy Helsinki is csatlakozik azokhoz az országokhoz, amelyek Leopard 2 típusú harckocsikat küldenek Ukrajnának. Az északi ország a katonai segélycsomag részeként így három darab Leopard 2-essel járul hozzá ahhoz az együttműködéshez, amelyet a harcjárműveket gyártó Németország koordinál.
(MTI nyomán)